politica

Scandalul Rafila-Arafat rupe PSD-ul. Ciolacu nu-i raspunde ministrului PSD al Sanatatii

Ministrul PSD al Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri seara, ca se face ”deliberat” confuzie intre medicina de urgenta si situatia de urgenta, el precizand ca nu s-a referit niciodata la SMURD. ”Nu vrem sa luam pompieri la Ministerul Sanatatii”, afirma Alexandru Rafila. Acesta a explicat ca nu a discutat deocamdata cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, sustinand ca acesta nu a avut timpul necesar “fiind ocupat cu urgentele”.

Rafila a declarat, vineri, la Antena 3, ca situatiile de urgenta nu reprezinta o normalitate.

“Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o ordonanta pe care a generat-o domnul doctor Arafat in anul 2014 cand a plecat de la Ministerul Sanatatii din pozitia de secretar de stat in pozitia de secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, cand face referire la integrarea si la coordonarea serviciilor de medicina de urgenta, dar in situatii de urgenta. Eu nu cred ca situatiile de urgenta reprezinta o normalitate. Sunt situatii exceptionale, sunt rare, sunt periodice se intampla o nenorocire. Este corect ca intr-o astfel de situatie sa existe undeva o integrare a activitatilor. E firesc, recunosc lucrul asta. Acest lucru era descris si in Ordonanta 1 din 2014. Chiar scrie acolo foarte clar pana la restabilirea starii de normalitate. Ori daca si starea de normalitate devine o stare de urgenta atunci sigur ca mi-am pus niste intrebari, unde vrem sa ajungem”, a afirmat Rafila.

El a precizat ca se face deliberat o confuzie intre medicina de urgenta si intre situatia de urgenta.

“Exista o confuzie deliberata care se lanseaza pe piata. Medicina de urgenta este o specialitate medicala, situatia de urgenta este cu totul altceva. Este definita situatia de urgenta. Medicina de urgenta inseamna ca exista un corp medical calificat, format din medici de specialitate medicina de urgenta si asistenti medicali care lucreaza in serviciile de ambulanta si in unitatile de primiri urgente. Aceste doua structuri sunt finantate integral de catre Ministerul Sanatatii, iar coordonarea, in mod abuziv in momentul de fata, va spun ca nu este sustinuta de niciun act normativ, de fapt, de niste ordine de ministru, lucruri de genul asta care sunt la limita, in momentul de fata se numeste coordonare operationala. Adica noi ii platim si Departamentul pentru Situatii de Urgenta ii coordoneaza. Cam asta este ideea”, a transmis ministrul Sanatatii.

El a precizat ca nu a discutat niciodata despre SMURD.

“Tot timpul se aduce SMURD-ul in discutie, nu am discutat niciodata despre SMURD. Au discutat altii care au incercat sa acrediteze ideea ca pe noi ne intereseaza SMURD-ul format din pompieri. Deci, nu vrem sa luam pompieri la Ministerul Sanatatii, nu vrem sa facem descarcerari, nu avem nevoie de elicoptere, nu trebuie sa facem salvamar sau salvamont. Nu vrem sa facem asa ceva la Ministerul Sanatatii”, a mai afirmat Alexandru Rafila, citat de news.ro.

El a mentionat ca proiectul de organizare si functionare a MAI extinde de la situatia exceptionala la situatia cotidiana.

“Asta nu inseamna ca eu trebuie in momentul de fata sa subordonez ambulanta, adica 91 la suta din interventii, Ministerului Administratiei si Internelor, unitatile de primiri urgente pe care tot noi ne finantam Ministerul Administratiei si Internelor. Mi se pare extrem de ciudat. Ori proiectul acesta de lege, de organizarea si functionare a Ministerului Administratiei si Internelor extinde, de fapt, de la situatia exceptionala catre situatia cotidiana. (…) Fiecare sa se ocupe de ceea ce are ca obiect de activitate. Ministerul Sanatatii sa coordoneze asistenta medicala, indiferent ca este asistenta medicala spitaliceasca, asistenta de urgenta, adica ambulanta si UPU sau asistenta medicala primara, Ministerul Administratiei si Internelor sa coordoneze activitatile de interventie in caz de urgenta prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Asa ii spune si numele si sigur ca suntem gata sa colaboram, este rational sa colaboram in anumite situatii de urgenta care nu sunt insa cotidiene”, a explicat ministrul Sanatatii.

Intrebat daca a discutat cu Raed Arafat, Alexandru Rafila a raspuns: “Nu am avut onoarea sa discut cu domnul doctor Arafat. Asteptam sa dea un semn. Dansul nu a avut probabil timpul necesar fiind ocupat cu urgentele sa discute cu mine. A vorbit cu directorul Directiei Juridice ca sa explice ca el are dreptate. Pe mine ma intereseaza mai putin explicatiile dansului. Pe mine ma intereseaza un principiu pe care trebuie sa-l respectam cu totii sa incercam sa ne respectam pe celalalt in primul rand si atributiile fiecarei institutii sa fie respectate, sprijinite, sa gasim cai de colaborare, dar nu cai din acestea care sunt uneori subversive si neprincipiale”, a precizat Rafila.

El a anuntat ca a informat trei persoane despre acest proiect de lege, dar ca inca nu a primit raspuns.

“Am informat trei persoane in mod oficial dupa aparitia acestui proiect de lege. E vorba de domnul ministru al Administratiei si Internelor, domnul prim-ministru Ciuca si domnul presedinte al Camerei Deputatilor, domnul Marcel Ciolacu, pentru ca fiind vorba de un proiect de lege el ajunge in dezbatere si la vot in Parlament. Am considerat ca este corect sa-i informez, sa stie care este punctul nostru de vedere, sa examineze cu juristii celor trei institutii si sa adopte o hotarare care sa fie in concordanta cu legile din Romania, cu logica, daca vreti pentru ca discutam si de logica si cu exemplele din toate celelalte tari membre ale Uniunii Europene pentru ca nu exista un astfel de sistem in nicio alta tara. Deocamdata nu am primit niciun raspuns”, a mai transmis Rafila.

El considera ca atunci cand este vorba de o problema de sanatate trebuie sa existe si un aviz din partea Ministerului Sanatatii.

“Eu am vazut o pozitie publica a domnului presedinte Ciolacu care a afirmat foarte clar ca i se pare absolut normal cand discuti despre o problema legata de sanatate, ca trebuie sa existe un o discutie, un aviz din partea Ministerului Sanatatii pentru ca asa functioneaza un guvern si o institutie dupa un model european. Sigur ca probabil exista exemple pe care domnul doctor Arafat le gaseste in alte parti ale lumii, nu stiu, dar in Uniunea Europeana asa functioneaza lucrurile”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Viktor Orban: „UE ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la energie”

Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…

5 minute ago

Ultimele dorinte bizare ale lui Silviu Prigoana: a cerut sa fie inhumat noaptea, iar sicriul sa-i fie dus la o casa, o biserica si inca intr-un loc, tinut secret de familie

Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…

36 de minute ago

Comisar-sef de la Criminalitate Organizata, trimis in judecata in stare de arest la domiciliu. Este acuzat de fapte foarte grave

DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…

O oră ago

Captura neobisnuita: Un submarin nuclear american a fost prins in plasa pescarilor norvegieni

Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…

O oră ago