Scapa toti: judecati pentru coruptie, doi judecatori, un procuror, un fost sef al politiei de frontiera si un fost primar din Suceava au fost achitati pe banda rulanta de Inalta Curte, pe motiv ca „fapta nu exista”

news

proces, Suceava, mita, achitare, fapta nu exista, Inalta Curte

Un judecator sucevean, care initial a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, a scapat de toate acuzatiile. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis apelul declarat de Bogdan Barbuta, care a activat ca magistrat la Judecatoria Radauti, si a decis sa il achite pentru infractiunea pentru care a fost gasit vinovat de magistratii de la Curtea de Apel Cluj. Solutia de miercuri, care a fost luata cu o decizie de 2-1 din numarul membrilor din completul de judecata, este definitiva si nu mai poate fi atacata la vreo alta instanta.

Mai trebuie spus ca pentru unele fapte Bogdan Barbuta a fost gasit vinovat, numai ca judecatorii au constatat ca a intervenit prescriptia raspunderii faptelor penale. Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au mentinut celelalte solutii de la instanta de fond, respectiv achitarea tuturor persoanelor trimise in judecata.

Este vorba de procurorul Dumitru Dimbu, fostul primar din Radauti Aurel Olarean si omul de afaceri Constantin Babiuc, care au fost achitati pentru toate capetele de acuzare. Aceeasi solutie de achitare au primit judecatoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul sef al Punctului Politiei de Frontiera Siret Mihai Prelipcean, dar si un fost primar din Marginea, Ioan Onufrei. Pentru o femeie care ar fi dat mita judecatorului condamnat, Maria Cociorvan, a incetat procesul ca urmare a decesului. Alte trei persoane, Victoria Ticsa, Alina Ancuta Solovastru si Silvia Pantiru, au fost achitate.

Dosarul este unul vechi de mai bine de zece ani si a fost instrumentat de structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie, iar in iunie 2014, cand au avut loc perchezitiile, a fost perceput ca o adevarata lovitura. Se pare ca a fost doar un foc de paie, de vreme ce mare parte din acuzatii nu au putut fi dovedite, iar judecatorii au dat achitari fie pentru ca fapta nu exista, fie pentru ca fapta nu este prevazuta de legea penala.

In concluzie, dintr-un dosar care s-a anuntat a fi o mare bomba s-a ales praful, asta si din cauza timpului foarte mare care s-a scurs din momentul in care s-au comis presupusele fapte si momentul in care s-a dat o decizie finala.

Judecatorul Bogdan Ilarion Costica Barbuta a avut de raspuns pentru un numar mare de fapte penale. Infractiunile pentru care a fost trimis in judecata ar fi fost comise in calitate de magistrat al Judecatoriei Radauti. Barbuta a fost acuzat de luare de mita, trei infractiuni de trafic de influenta, dintre care una continuata, complicitate la luare de mita, complicitate la santaj, trei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una in forma continuata (69 de acte materiale).

„In perioada 2013-2014, inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a primit de la inculpata Solovastru Ancuta Alina bunuri alimentare, bauturi alcoolice si promisiunea sumei de 1.000 euro, in schimbul interventiei pe care inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a asumat-o ca o va exercita pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti, pentru solutionarea favorabila a unui anumit dosar in care persoana cumparatoare de influenta avea interes.

In aceeasi perioada, inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a primit de la inculpata Ticsa Victoria suma de 500 euro si mai multe produse alimentare (oua, carne de porc, gaini), folos ilicit in urma caruia inculpatul a pronuntat o hotarare favorabila persoanei care a dat mita si, totodata, a promis ca va interveni in recursul declarat de catre intimati in acelasi dosar, prin influentarea unui numar de trei judecatori din cadrul Tribunalului Suceava, investiti cu solutionarea acestuia.

In perioada martie-aprilie 2014, inculpatul Barbuta Bogdan Ilarion Costica a primit initial produse alimentare, iar ulterior suma de 1.000 euro de la inculpata Cociorvan Maria, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti, pentru ca acesta sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care fiul cumparatoarei de influenta avea calitatea de reclamant. In demersurile sale, inculpata Cociorvan Maria a fost sprijinita de inculpata Pantiru Silvia”, se arata in comunicatul DNA din 2014, citat de Monitorul de Suceava.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: