Scenaristii de la Hollywood se intorc miercuri la munca

externe

greva la hollywood

Consiliul de administratie al singurului sindicat al scenaristilor de film si televiziune „a votat in unanimitate pentru a recomanda acordul salarial”, relateaza Le Figaro.

Dupa 147 de zile de greva, sindicatul scenaristilor de film si televiziune a ajuns la un acord cu studiourile americane de film si televiziune. Consiliul de administratie al sindicatului „a votat in unanimitate pentru a recomanda acordul salarial”, a anuntat acesta pe X, fostul Twitter. „Greva se incheie miercuri, la ora 12:01, ora Los Angeles-ului”, au transmis liderii de sindicat. Termenii acordului nu au fost inca publicati, dar este de asteptat ca detaliile sa apara in curand, deoarece documentul semnat de Writers Guild of America (WGA) trebuie acum sa fie adoptat printr-un vot al celor 11.500 de membri ai organizatiei, care va avea loc intre 2 si 9 octombrie.

Intr-o perioada in care studiourile sunt slabite de scaderea audientelor televiziunilor si de saturarea pietei de video la cerere, breasla scenaristilor cerea conditii de munca mai bune in trei domenii: o parte mai consistenta din incasarile filmelor si serialelor, garantia ca un numar minim de scenaristi vor fi angajati pe toata durata productiilor si garantii ca inteligenta artificiala nu le va lua locul.

WGA sustine ca a obtinut un contract „exceptional”, cu „progrese si protectii reale”. Producatorii spera ca sfarsitul acestei lungi greve sa accelereze negocierile care sa puna capat celeilalte greve care paralizeaza Hollywood-ul: cea a sindicatului actorilor, care numara 150.000 de membri si care a inceput la 14 iulie.

Pierderi colaterale de 5 miliarde de euro

Cinci zile consecutive de negocieri la care au participat direct cei mai puternici patroni de la Hollywood au deblocat situatia care a suspendat productia de filme si telenovele americane de la inceputul lunii mai. David Zaslav, patronul Warner Bros. Discovery, Bob Iger, omologul sau de la Disney, Ted Sarandos, de la Netflix, si Donna Langley, sefa de la Universal Pictures, criticati de WGA pentru salariile considerate astronomice, in timp ce majoritatea scenaristilor se bucura de un nivel de trai modest, isi fixasera data de duminica pentru a ajunge la un acord.

Se estimeaza ca va fi nevoie de doua luni, de la ratificarea contractului, pentru ca productia sa fie reluata in mod normal. Mii de non-grevisti afectati de greva sunt deosebit de nerabdatori. Printre acestia se numara operatorii, creatorii de costume, furnizorii de servicii de catering si tehnicienii de lumini care fac parte din industria de la Hollywood. Se estimeaza ca cel putin 5 miliarde de dolari vor fi pierdute in urma acestui conflict de munca, nu numai in California, ci si in alte state esentiale pentru filmari, cum ar fi New Mexico, Georgia si New York City.

Revizuirea scenariilor scrise de AI

Noua problema a aparitiei inteligentei artificiale (AI) a complicat negocierile. Scenaristii se tem ca studiourile le vor prezenta scenarii care au fost deja scrise de programe informatice sofisticate. Rolul lor s-ar limita la revizuirea si imbunatatirea acestor documente. De asemenea, ei au cerut ca lucrarile lor finalizate sa nu poata fi folosite pentru a programa computerele („machine learning”) pentru a reproduce seriale si filme.

Una dintre piedicile negocierilor a fost modul in care studiourile si platformele de streaming vor plati scenaristii in functie de masuratorile de popularitate a serialelor. Fara standarde clare in aceasta privinta, devine imposibil sa se calculeze profiturile generate de productia si distribuirea de continut. La randul lor, studiourile au sustinut ca riscul economic al finantarii unui film sau a unui serial este enorm. Esecul frecvent al productiilor de a entuziasma publicul duce la pierderi mari pentru studiouri, in timp ce scenaristii nu sufera nicio consecinta directa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: