Un plan secret al guvernului german, legat de pregatirea pentru o eventuala agresiune rusa impotriva NATO, a fost dezvaluit, relateaza Euronews.
„Scenariul de exercitiu” schitat de guvernul german prevede o masare a trupelor rusesti in Belarus si in exclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu rusesc, punand presiune la granita cu Polonia.
Ca raspuns la aceasta amenintare sporita, planul prevede ca NATO isi va desfasura trupele in Europa de Est, ceea ce va spori tensiunile in regiune.
Ce s-ar putea intampla in continuare este greu de prezis, dar guvernul german prezinta o imagine a ceea ce ar putea arata o posibila escaladare a conflictului, cu Rusia folosind din nou Belarusul ca rampa de lansare militara.
In „scenariul de exercitiu” al Germaniei, Kremlinul ar mobiliza 200.000 de noi recruti in februarie pentru o noua ofensiva in Ucraina, care ar permite Moscovei sa faca progrese semnificative pe teren pana in iunie.
In iulie, Rusia va incepe o campanie de razboi hibrid impotriva statelor baltice. Aceste atacuri in Estonia, Lituania si Letonia ar avea la baza naratiuni false ale Rusiei, potrivit carora minoritatile vorbitoare de limba rusa din aceste tari sunt vizate in mod nedrept, intr-un grad care necesita interventie.
O eruptie de violenta in aceste tari va justifica apoi mobilizarea trupelor rusesti trimise in Belarus si in vestul Rusiei pana in septembrie.
O luna mai tarziu, Moscova va desfasura trupe la granita Belarusului cu Polonia si in Kaliningrad, care se afla intre Polonia si Lituania. Potrivit guvernului german, este apoi foarte probabil ca trupele rusesti sa vizeze Coridorul Suwalki, o fasie de pamant din interiorul granitei poloneze cu Lituania.
Intre timp, propaganda Kremlinului ar sustine la nivel intern a ca NATO se pregateste sa atace Rusia.
Scenariul guvernului german afirma ca este de asteptat ca NATO sa desfasoare 300.000 de soldati la frontierele sale estice in efortul de a descuraja agresiunea rusa.
Desi documentul este cu siguranta infricosator, un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii a declarat presei internationale ca tara se pregateste pentru orice scenariu.
„Practic, pot sa va spun ca luarea in considerare a diferitelor scenarii, chiar daca sunt extrem de improbabile, face parte din activitatea militara de zi cu zi, in special in cadrul antrenamentelor”, a declarat purtatorul de cuvant.
Dezvaluirea planului Germaniei vine la doar cateva zile dupa ce ministrul suedez al Apararii Civile, Carl-Oskar Bohlin, i-a avertizat pe cetateni ca tara lor s-ar putea confrunta in curand cu perspectiva unui razboi.
Suedia nu este in prezent membra a aliantei NATO, dar este in curs de aderare – un pas care a fost facut abia dupa invazia Rusiei in Ucraina, la 24 februarie 2022. Tara asteapta aprobarea parlamentului turc si a guvernului din Ungaria.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…