Presedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri ca in sesiunea destinata securitatii de la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles s-a exprimat „pentru intarirea relatiei transatlantice”, precizand ca nu este asa pesimist ca presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in privinta relatiei dintre UE si SUA.
„Noi nu suntem asa pesimisti ca domnul Tusk, nu stiu de ce este atat de pesimist. Si ieri, in sesiunea destinata securitatii, m-am exprimat clar, si nu am fost singurul, pentru intarirea relatiei transatlantice. Am subliniat importanta acestei relatii, importanta relatiei dintre NATO si Uniune. Si foarte bine a subliniat domnul secretar general (al NATO – n.r.) Stoltenberg ca relatia transatlantica nu este un fir singular, are mai multe fire si dintre acestea, cateodata, unele slabesc si altele se intaresc”, a declarat Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, citat de Agerpres.
Totodata, Iohannis a precizat ca, in ultimul an si jumatate, fondurile alocate din Statele Unite pentru forte armate in Europa au crescut cu 40%. „Deci este clar ca relatia pe securitate este intr-o continua consolidare”, a mai afirmat seful statului.
Seful statului a fost intrebat cum comenteaza faptul ca Donald Tusk a afirmat recent ca Uniunea Europeana trebuie sa se gandeasca la „cel mai sumbru scenariu” in relatia cu SUA si daca apreciaza ca exista reale motive de ingrijorare in aceasta privinta.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat miercuri, cu o zi inaintea summitului, ca diviziunile aratate de liderii europeni in fata problemei migratiilor sunt un semn de slabiciune a Uniunii Europene si alimenteaza miscarile populiste si xenofobe, potrivit AFP.
Intr-o scrisoare de invitatie trimisa celor 28 de sefi de stat sau de guvern din UE, Tusk a aratat ca ‘dezbaterea cu privire la migranti se inflameaza tot mai mult, iar acesta va fi punctul principal al ordinii de zi’.
In aceeasi scrisoare, Donald Tusk le-a cerut liderilor UE sa se pregateasca pentru cele mai pesimiste scenarii in ce priveste relatia cu SUA.
‘Atunci cand vom discuta despre migratie sau reforma zonei euro, este important sa pastram in minte contextul geopolitic care a urmat summitului G7 din Canada’, la care SUA au respins brusc o declaratie comuna negociata cu greu, a explicat el.
‘In pofida eforturilor noastre neobosite pentru a mentine unitatea Occidentului, relatiile transatlantice sunt supuse unor presiuni imense din cauza politicii presedintelui Trump. Din nefericire, diviziunile merg dincolo de comert’, a subliniat presedintele Consiliului European in scrisoare.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…