Scene de furie si dramatism in prezenta regelui Spaniei, in suburbiile Valenciei. Bilantul inundatiilor a crescut la 217 morti
Sute de locuitori ai unei suburbii din Valencia, grav afectata de inundatiile mortale recente, au protestat duminica in timpul vizitei regelui Felipe al VI-lea al Spaniei si a premierului Pedro Sanchez, unii dintre cei prezenti aruncand cu noroi in oficialitati, transmite Reuters.
Scandand „Criminalilor, criminalilor!”, cei prezenti si-au exprimat furia reprimata fata de alertele emise asupra pericolelor furtunii de marti, considerate de locuitori tardive, dar si fata de reactia ulterioara a serviciilor de urgenta, dupa ce dezastrul a lovit.
„Se stia si nimeni n-a facut nimic pentru a se evita asta”, i-a spus un tanar regelui, care a insistat sa ramana pentru a discuta cu oamenii, in ciuda protestelor, in timp ce prim-ministrul s-a retras.
La un moment dat, in timpul vizitei in suburbia calamitata Paiporta, regele Felipe l-a sustinut pe un barbat care a plans pe umarul lui.
Guvernul central a declarat ca emiterea alertelor catre populatie este responsabilitatea autoritatilor regionale. Autoritatile din Valencia au declarat ca au actionat cat de bine au putut pe baza informatiilor pe care le-au avut la dispozitie.
Sanchez a declarat sambata ca orice posibila neglijenta va fi investigata ulterior.
Bilantul celor mai grave inundatii din istoria moderna a tarii a crescut duminica la 217 de morti – aproape toate decesele au fost inregistrate in regiunea Valencia, cu peste 60 dintre acestea numai in Paiporta.
Zeci de persoane sunt in continuare date disparute, in timp ce aproximativ 3.000 de gospodarii nu aveau inca electricitate, au declarat oficialii.
Alte cateva mii de soldati si politisti s-au alaturat operatiunilor de interventie in caz de dezastru in acest weekend, in cadrul celei mai ample operatiuni de acest gen desfasurata pe timp de pace in Spania.
Inundatiile si valurile de noroi au inghitit strazi si etajele inferioare ale cladirilor si au maturat masini si bucati de zidarie.
Tragedia este deja cel mai grav dezastru provocat de inundatii intr-o singura tara din Europa dupa anul 1967, cand cel putin 500 de persoane au murit in Portugalia.
Oamenii de stiinta sustin ca fenomenele meteorologice extreme devin din ce in ce mai frecvente in Europa si in alte regiuni pe fondul schimbarilor climatice. Potrivit meteorologilor, incalzirea Mediteranei, care amplifica evaporarea apei, joaca un rol-cheie in intensificarea ploilor torentiale.