Schengen: Olanda a renuntat oficial la veto-ul impotriva Bulgariei. Austria a ramas singura care inca pune piedici Romaniei si Bulgariei

news

Parlamentul olandez a aprobat joi seara tarziu pozitia guvernului tarii in favoarea aderarii Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spatiul fara frontiere Schengen, a anuntat vineri ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov, citat de agentia BTA.

Potrivit lui Stoianov, pozitia Austriei este acum singurul obstacol ramas in ceea ce priveste candidatura Sofiei la Schengen.

Discutii foarte intense sunt in curs de desfasurare intre Bulgaria si Austria, precum si intre Romania si Austria, a spus Stoianov. La negocieri participa si institutiile UE implicate in acest proces.

Ministrul si-a exprimat speranta ca Austria va lua o decizie in zilele urmatoare. „E greu de spus daca acest lucru se va intampla inainte de Anul Nou. Ceea ce conteaza pentru noi este sa avem o decizie din partea Austriei, este mai putin important daca aceasta vine inainte sau dupa Anul Nou”, a comentat el.

Dupa o noapte de dezbateri intense in Parlamentul olandez, intrarea deplina a Bulgariei in spatiul Schengen a primit unda verde, a relatat Novinite.com, citata de news.ro.

Guvernul condus de prim-ministrul Mark Rutte a confirmat saptamana trecuta indeplinirea de catre Bulgaria a cerintelor Schengen si a transmis decizia sa parlamentului.

Joi, in timpul dezbaterilor din parlament, s-a propus ca Bulgaria sa fie admisa in Schengen doar pe calea aerului – asa cum doreste si Austria. Rezolutia a fost inaintata de partidul Noul Contract Social (NOD), o forta politica nou infiintata in Tarile de Jos, care a devenit a patra forta politica la Haga.

Rezolutia a intrunit insa 59 de voturi „pentru” fata de 49 „impotriva”. Si, desi sustinatorii intrarii partiale a Bulgariei in Schengen au fost mai multi, propunerea a fost respinsa deoarece nu a intrunit majoritatea absoluta necesara, care era de 76 de voturi.

Presa bulgara scrie ca in mod surprinzator, deputatii partidului premierului Mark Rutte au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce parlamentarii Partidului pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, de extrema dreapta, care a obtinut recent cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, s-au abtinut de la vot. Daca ar fi votat in favoarea rezolutiei, aceasta ar fi trecut cu 86 de voturi fata de cele 76 necesare si Bulgaria ar fi urmat sa adere la Schengen doar pe cale aeriana. Astfel, acum, in practica, inseamna ca cererea de a intra doar pe calea aerului a fost respinsa, ceea ce da unda verde Bulgariei pentru aderarea deplina, au explicat diplomatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: