Schimbare de pozitie: Germania va sustine planul SUA de a folosi activele rusesti pentru a finanta Ucraina

externe

Brandenburg Gate, Berlin

Oficialii germani sunt pe cale sa sustina planul SUA de a folosi viitoarele venituri din activele rusesti inghetate, majoritatea situate in Europa, pentru un ajutor de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, relateaza Bloomberg.

Acordul Germaniei ar putea fi un pas decisiv care va aduce Washingtonul si aliatii sai mai aproape de trimiterea unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Kiev.

Oficiali americani si europeni spun ca propunerea SUA capata amploare si se asteapta ca aceasta sa domine discutiile dintre ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din Grupul celor Sapte, care se vor reuni la Stresa, in Italia, pentru intalnirea anuala care incepe joi.

Insa oficialii germani nu se asteapta la un acord final pana la reuniunea liderilor G7 din 13-15 iunie, iar punerea in aplicare nu va avea loc pana anul viitor.

Utilizarea activelor inghetate a devenit si mai urgenta, avand in vedere incertitudinea din jurul alegerilor din SUA.

Ca raspuns la invazia Ucrainei din februarie 2022, tarile G7 au inghetat active ale bancii centrale rusesti in valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari. Cele mai multe dintre aceste active sunt detinute in Europa la casa de compensare belgiana Euroclear.

Timp de mai multe luni, SUA au insistat sa foloseasca aceste active pentru a ajuta Ucraina. Optiunile au variat de la confiscarea directa si transferul banilor catre Ucraina pana la emiterea de obligatiuni sau utilizarea acestora pentru a garanta o anumita forma de imprumut.

Mai multe tari europene au intampinat aceste propuneri cu scepticism. Liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea cu privire la impactul unor astfel de miscari asupra stabilitatii financiare si a atractivitatii euro ca moneda de rezerva, precum si cu privire la legalitatea lor.

Cea mai recenta propunere a SUA a fost primita mai pozitiv in capitalele europene, inclusiv la Berlin, deoarece implica doar utilizarea dobanzilor generate de active, fara confiscarea principalului.

Tarile UE au fost deja de acord sa utilizeze acest flux de venituri, impozitandu-l cu o rata apropiata de 100%, si sa transfere aceste fonduri Ucrainei de doua ori pe an. Acordul G7 va inlocui acest aranjament.

Se asteapta ca aceste active sa genereze aproximativ 5 miliarde de euro anual. Conform propunerii aflate in discutie, G7 ar estima cat ar genera aceste venituri pe parcursul unui anumit numar de ani si ar oferi aceasta suma Ucrainei in avans.

Marimea finala a pachetului de ajutor va depinde de durata rambursarii datoriilor si de durata inghetarii activelor, dar oficialii spun ca ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari. Cum si cine va gestiona aceasta suma, potrivit oficialilor guvernamentali, este unul dintre detaliile care inca se discuta.

SUA spera ca toate guvernele G7 – sau cel putin unele dintre ele – sa participe la imprumutul in avans, dar oficialii au declarat ca Washingtonul este pregatit sa preia el insusi intreaga suma a imprumutului daca UE isi asuma suficiente angajamente ca activele vor ramane imobilizate, iar imprumutul va fi rambursat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: