Octombrie a marcat a 15-a luna dintr-o perioada de 16 luni in care temperatura medie a depasit 1,5°C de incalzire. Aceasta ultima cifra corespunde celei mai ambitioase limite stabilite de Acordul de la Paris din 2015, care vizeaza limitarea incalzirii globale, relateaza Le Figaro.
Anul 2024 va fi aproape sigur cel mai cald an inregistrat vreodata si primul cu o crestere a temperaturii medii globale de 1,5°C peste perioada preindustriala, potrivit datelor serviciului european Copernicus publicate dupa al doilea cel mai cald octombrie.
„Dupa 10 luni din 2024, este acum aproape sigur ca 2024 va fi cel mai cald an inregistrat si primul an cu peste 1,5°C peste nivelul din perioada preindustriala”, potrivit bazei de date Copernicus ERA5, a comentat joi Samantha Burgess, director adjunct al departamentului pentru schimbari climatice al Copernicus (C3S). Este chiar „probabil” ca incalzirea sa fi depasit 1,55°C in cursul anului calendaristic, potrivit Copernicus.
„Acest lucru marcheaza o noua borna in inregistrarile temperaturii globale si ar trebui sa serveasca drept declansator pentru cresterea ambitiei la urmatoarea conferinta privind schimbarile climatice, COP29”, a declarat Burgess. Aceasta COP, care se va deschide la 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, va fi dedicata cautarii unui nou obiectiv de finantare pentru a permite tarilor in curs de dezvoltare sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera si sa se adapteze la schimbarile climatice.
Aceasta va avea loc, de asemenea, in umbra viitoarei reveniri la presedintia SUA a lui Donald Trump, care a numit in trecut schimbarile climatice o „farsa”.
Potrivit Copernicus, octombrie a fost a doua cea mai calda luna din istorie, dupa octombrie 2023, cu o temperatura medie de 15,25°C. Aceasta este cu 1,65°C mai mare decat nivelurile preindustriale din 1850-1900, inainte ca utilizarea masiva a combustibililor fosili (carbune, petrol, gaz) sa incalzeasca semnificativ atmosfera si oceanele.
Aceasta cifra corespunde celei mai ambitioase limite a Acordului de la Paris din 2015, care vizeaza limitarea incalzirii la mult sub 2°C si continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C. Cu toate acestea, acest acord istoric se refera la tendintele climatice pe termen lung: media va trebui sa ramana peste 1,5°C timp de 20 pana la 30 de ani pentru ca limita sa fie considerata depasita.
Totusi, conform celor mai recente calcule ale ONU, lumea nu este deloc pe drumul cel bun pentru a atinge aceasta limita, care ar preveni efectele si mai catastrofale ale schimbarilor climatice, cum ar fi seceta, valurile de caldura sau ploile torentiale. Politicile actuale ar duce la o incalzire „catastrofala ” de 3,1°C pe parcursul secolului, potrivit Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Si chiar daca ar fi respectate toate promisiunile, temperatura medie globala ar creste cu 2,6°C.
Efectele mortale ale incalzirii globale au fost ilustrate din nou recent de inundatiile din sudul Spaniei, care au ucis peste 200 de persoane, marea majoritate in regiunea Valencia.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Cele mai mari companii de produse alimentare si bauturi din lume vand, in medie, in…
Taiwanul va ajuta companiile sa-si mute productia din China, avand in vedere impactul probabil urias…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…
Dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, ministrul rus de externe,…
Candidatul independent la alegerile prezidentiale Mircea Geoana a spus, joi, ca ii "roaga pe Nicolae…