Schimbari climatice: Un raport al ONU spune ca planeta se va incalzi cu 3,1 C daca nu vor fi luate masuri mai drastice

life

Politicile climatice actuale vor avea ca rezultat o incalzire globala de peste 3 grade Celsius pana la sfarsitul secolului, se arata intr-un raport al Natiunilor Unite de joi, de peste doua ori cresterea convenita cu aproape un deceniu in urma, informeaza Reuters.

Raportul anual privind decalajul emisiilor, care face un bilant al promisiunilor tarilor de a aborda schimbarile climatice in comparatie cu ceea ce este necesar, constata ca lumea se confrunta cu o incalzire de pana la 3,1 C peste nivelurile preindustriale pana in 2100, daca guvernele nu iau masuri pentru reducerea emisiilor de incalzire a planetei.

In 2015, guvernele au semnat Acordul de la Paris si un plafon de incalzire de 1,5 C pentru a preveni o cascada de impacturi periculoase.

„Ne clatinam pe o franghie stransa planetara. Fie liderii reduc decalajul emisiilor, fie ne aruncam cu capul inainte in dezastrul climatic”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, intr-un discurs de joi.

Emisiile globale de gaze cu efect de sera au crescut cu 1,3% intre 2022 si 2023, pana la un nou maxim de 57,1 gigatone de dioxid de carbon echivalent, se arata in raport.

Conform angajamentelor actuale de a lua masuri viitoare, temperaturile vor creste in continuare intre 2,6 C si 2,8 C pana in 2100, arata raportul. Acest lucru este in concordanta cu constatarile din ultimii trei ani.

In prezent, lumea s-a incalzit cu aproximativ 1,3 C.

Natiunile se vor reuni luna viitoare la summitul anual al Natiunilor Unite privind clima (COP29) in Azerbaidjan, unde vor continua sa construiasca pe baza acordului incheiat anul trecut pentru a se indeparta de combustibilii fosili.

Negocierile de la Baku vor ajuta la informarea privind strategia actualizata de reducere a emisiilor a fiecarei tari, cunoscuta sub numele de Contributie determinata la nivel national (NDC), care este scadenta in februarie 2025.

Raportul sugereaza ca natiunile trebuie sa se angajeze in mod colectiv si sa puna in aplicare o reducere de 42% a emisiilor anuale de gaze cu efect de sera pana in 2030 si sa atinga 57% pana in 2035 pentru a avea macar o sansa de a preveni incalzirea peste 1,5 C – o tinta considerata acum ca fiind probabil imposibil de atins.

Inger Andersen, director executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, a indemnat tarile sa foloseasca discutiile de la Baku pentru a spori actiunile in NDC-urile lor. „Fiecare fractiune de grad evitata conteaza”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: