externe

Schimbarile climatice aduc si cresteri semnificative ale preturilor la alimente, precum si facturi mai mari: „Seceta din Europa devasteaza recoltele de masline”

Economistii spun ca ar putea exista un vinovat in spatele anumitor cresteri ale preturilor, unul care va deveni din ce in ce mai influent in anii urmatori: schimbarile climatice. Acest lucru este valabil mai ales in conditiile in care fiecare luna din acest an a fost cea mai calda de pana acum. Luna iunie pare sa stabileasca un nou record, relateaza The Washington Post.

In martie, un studiu realizat de oameni de Banca Centrala Europeana si de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului asupra climei a aratat ca cresterea temperaturilor ar putea adauga pana la 1,2 puncte procentuale la inflatia globala anuala pana in 2035. Efectele se manifesta deja. Seceta din Europa devasteaza recoltele de masline. Ploile abundente si caldura extrema din Africa de Vest fac ca plantele de cacao sa putrezeasca. Incendiile de vegetatie, inundatiile si dezastrele meteorologice tot mai frecvente cresc, de asemenea, costurile asigurarilor.

Temperaturile ridicate vor crea conditii insuportabile pentru culturi si lucratori. Furtunile puternice si secetele prelungite vor afecta lanturile de aprovizionare si vor perturba fluxul comercial. Cresterea riscurilor si a incertitudinii va face mai dificila asigurarea a orice, de la o locuinta la o noua afacere.

„Acestea sunt efecte foarte mari … si se vor inrautati”, a declarat Max Kotz, economist in domeniul climei la Institutul Potsdam si autor principal al studiului din martie. „Cel mai clar mod in care putem limita acest lucru este sa incercam sa limitam schimbarile climatice in sine”, a mai spus el.

Deocamdata, expertii spun ca este dificil sa se identifice efectul schimbarilor climatice asupra preturilor dincolo de cateva produse. Prea multi alti factori fac sa creasca costurile, inclusiv razboaiele si lanturile de aprovizionare.

Dar economistii nu se indoiesc ca o lume mai calda va fi, de asemenea, mai scumpa.

Anul acesta, pretul global al uleiului de masline a atins un maxim istoric, conform datelor Fondului Monetar International.

Expertii spun ca acest punct de referinta este legat de un alt record nedorit: 2023 a reprezentat al doilea cel mai cald an inregistrat in Europa.

La inceputul anului 2023, iarna calda a afectat capacitatea pomilor de a rodi. Cand vara a adus temperaturi de 43 de grade celsius, putinele masline care au crescut au cazut inainte de coacere. Aerul torid a absorbit umiditatea din vegetatie si soluri, aruncand o mare parte a continentului in seceta si provocand ofilirea si moartea plantelor.

Aceste temperaturi ridicate – care, in unele cazuri, ar fi fost „practic imposibile” fara schimbarile climatice provocate de om, arata studiile – au contribuit la reducerea productiei de ulei de masline din regiune la aproape jumatate din nivelurile obisnuite, potrivit Departamentului pentru Agricultura al SUA. Deoarece Uniunea Europeana produce mai mult de 60 % din uleiul de masline din lume, aceasta penurie s-a facut simtita in magazinele alimentare de pe intreaga planeta.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

S-a enervat rau Nicolae Ciuca pe liderii PSD: „Stiu ei ce este onoarea?”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, are o replica taioasa la adresa sefului PSD, Marcel Ciolacu, dupa…

11 ore ago

Delegatie din Sri Lanka in Rusia: „Cerem despagubiri pentru moartea a 17 cetateni trimisi in razboiul impotriva Ucrainei”

O delegatie oficiala din Sri Lanka aflata in vizita la Moscova a cerut Rusiei sa…

11 ore ago

Spania: Protest la Malaga fata de turismul in masa. Saptamana viitoare urmeaza Barcelona

Mii de locuitori din sudul Spaniei sunt asteptati sa iasa sambata pe strazile din Malaga,…

11 ore ago

Cu o luna inainte de inceperea Jocurilor Olimpice, raul Sena inca nu trece testele de calitate a apei

Cu doar o luna inainte de inceperea Jocurilor Olimpice, raul Sena inca nu reuseste sa…

11 ore ago

Decizia Curtii Penale Internationale privind mandatul de arestare a lui Netanyahu ar putea fi amanata de o interventie a Marii Britanii

O interventie a guvernului Marii Britanii la Curtea Penala Internationala este de asteptat sa amane…

11 ore ago