pagina verde

Schiorii lasa „substante chimice eterne” in zapada de pe partiile de schi

Substantele per- si polifluoroalchilice (PFAS), un grup de aproximativ 10.000 de substante chimice produse de om, utilizate pe scara larga in procesele industriale, precum spume de stingere a incendiilor si produse de larg consum – sunt cunoscute ca „substante chimice eterne”, fiind extrem de persistente in mediu si in corpul uman, si pot cauza probleme de sanatate precum tulburari hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate, cancer si defecte de dezvoltare la copiii nenascuti.

Cercetarile efectuate de Institutul James Hutton din Aberdeen si Universitatea din Graz din Austria, citate de The Guardian, au descoperit ca 14 tipuri diferite de substante chimice PFAS, care sunt utilizate in mod obisnuit in ceara pentru schiuri, au fost gasite in solurile de pe partii din Alpii austrieci la niveluri mult mai mari decat in zonele care nu sunt utilizate in mod normal pentru schi.

„Aceste substante chimice sunt numite „eterne” deoarece vor avea nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Din aceasta cauza, ele se pot acumula sau raspandi in mediul mai larg, inclusiv in sistemele de apa subterana, ceea ce reprezinta principala preocupare”, a declarat Viktoria Muller, cercetator principal.

„Desi au existat ingrijorari cu privire la utilizarea PFAS in ceara pentru schiuri de ceva timp, acest studiu pe partiile de schi alpin a aratat ca schiul va produce concentratii mult mai mari de PFAS oriunde se folosesc aceste tipuri de ceara. Cu toate acestea, chiar si acolo unde nu se schiaza exista inca detectari mici din cauza cat de larg s-a raspandit acum aceasta substanta chimica in mediu”, a adaugat Muller.

Schiorii folosesc ceara pentru a face schiurile sa alunece mai bine, astfel incat sa poata cobori mai repede. Studiul, publicat joi, a constatat ca substantele chimice din ceara raman in urma mult timp dupa ce schiorul ajunge la baza partiei.

Ceara de schi care contine substante chimice PFAS a fost interzisa recent in unele statiuni si in concursuri din cauza probabilei sale toxicitati.

Substantele chimice, utilizate pentru prima data in anii 1940, au devenit atat de raspandite in mediu incat au fost gasite in apa potabila din Anglia si in mare, in Tarile de Jos. Oamenii de stiinta si conservationistii de pe tot globul au facut presiuni pentru interzicerea generala a utilizarii PFAS din cauza duratei pentru a se descompune in mediu si temerilor cu privire la toxicitate.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

8 minute ago

Parlamentul European: Ucraina trebuie sa poata lovi tinte militare legitime in Rusia si sa primeasca sprijin militar sporit

Parlamentul European a adoptat o rezolutie care subliniaza ca Ucraina trebuie sa aiba posibilitatea de…

2 minute ago

Numar record al japonezilor cu varsta de peste 100 de ani. 90% dintre acestia sunt femei

Numarul persoanelor in varsta de 100 de ani sau mai in varsta din Japonia a…

2 ore ago

Panica si in Turcia dupa exploziile din Liban: „Armata isi revizuieste toate dispozitivele de comunicatii”

Turcia isi revizuieste masurile de securizare a dispozitivelor de comunicatii utilizate de fortele sale armate…

2 ore ago