Scholz, avertisment grav: „Germania trebuie sa fie pregatita pentru o escaladare a situatiei in Ucraina”

externe

Germania trebuie sa fie pregatita pentru o escaladare a situatiei in Ucraina, a declarat marti cancelarul german Olaf Scholz, adaugand ca recenta sa calatorie in China a meritat chiar pentru singurul fapt ca a evidentiat pozitia comuna a celor doua tari impotriva utilizarii armelor nucleare, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Avand in vedere evolutia razboiului si esecurile vizibile ale Rusiei in crestere trebuie sa fim pregatiti pentru o escaladare”, a spus Scholz la o conferinta la Berlin, gazduita de ziarul Sueddeutsche Zeitung.

Aceasta escaladare ar putea include distrugerea infrastructurii, a adaugat el.

In cursul vizitei in China mai devreme luna aceasta, Olaf Scholz si presedintele chinez Xi Jinping au condamnat amenintarile cu utilizarea armelor atomice in Ucraina.

Scholz a spus ca fondul de aparare de 100 de miliarde de euro, anuntat in urma invaziei Rusiei in Ucraina, a fost rezultatul unei lectii invatate pentru constituirea stocurilor de aparare ale armatei germane.

In acelasi timp, cancelarul a afirmat ca Germania nu va face „pentru a doua oara greseala” de a intra intr-o dependenta energetica precum cea creata in ultimii ani cu Rusia in domeniul aprovizionarii cu gaze naturale, potrivit EFE.

„Cu Rusia am vazut ce inseamna sa devii dependent de o resursa strategica precum gazul”, a spus Scholz in cadrul forumului organizat de cotidianul bavarez Sueddeutsche Zeitung.

„Ceea ce am inteles eu dupa multe discutii cu reprezentanti ai economiei germane este ca o astfel de eroare nu ni se va mai intampla o a doua oara”, a recunoscut cancelarul Scholz, care a explicat in cadrul acestui forum care sunt provocarile cu care se confrunta economia germana la ora actuala si ambitia acesteia de a-si diversifica si mai mult sursele de aprovizionare in diferite domenii.

„Vom depune eforturi pentru ca economia germana, pozitia Germaniei in calitatea sa de centru de afaceri sa supravietuiasca vremurilor dificile”, a rezumat el.

De la inceputul invaziei ruse in Ucraina la 24 februarie, Germania a inceput sa-si reduca in mod drastic dependenta energetica fata de Rusia.

Dupa ce anterior 55% din totalul importurilor germane de gaz proveneau din Rusia, livrarile de gaze rusesti au scazut la 9 % in luna august, iar in prezent Germania nu mai primeste deloc gaze rusesti, potrivit Agentiei Federale pentru Retele (BNA, conform acronimului sau in germana).

Livrarile de gaze din Rusia au fost inlocuite de livrari provenite in principal din Norvegia, Tarile de Jos si Belgia, noteaza EFE.

Gazoductul Nord Stream 1, prin care Germania primea gaz din Rusia, a devenit inutilizabil dupa ce a fost avariat de explozii subacvatice in septembrie. Exploziile au avariat si gazoductul Nord Stream 2 recent construit, dar care nu a fost folosit niciodata. Rusia s-a declarat dispusa sa livreze gaz printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectata de explozii, dar guvernul german a respins aceasta propunere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: