Scholz transmite Moscovei ce trebuie sa faca pentru ca America sa nu mai amplaseze „Tomahawk-uri” in Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca, pentru a preveni amplasarea de rachete americane cu raza lunga de actiune in Germania, Rusia trebuie mai intai sa puna capat razboiului impotriva Ucrainei, relateaza DW.
Potrivit lui Scholz, amplasarea de rachete americane pe teritoriul german va servi drept factor de descurajare, deoarece astfel de arme vor garanta ca Germania nu va fi atacata.
El a respins, de asemenea, temerile ca planificata amplasare de rachete americane ar putea duce la o escaladare a relatiilor cu Federatia Rusa.
Potrivit lui Scholz, Germania „are nevoie de forte si mijloace de descurajare in plus fata de ceea ce avem deja, de exemplu, rachete de croaziera, precum si arme conventionale cu raza lunga de actiune”.
In plus, cancelarul a declarat ca nu poate decat sa-si exprime regretul „in numele intregului NATO” cu privire la faptul ca Rusia „nesocoteste atat de masiv toate acordurile de control al armelor din ultimele decenii”.
„Ne-am dori cu totii sa traim din nou intr-o lume in care controlul armelor are o mare importanta. Dar acum este vorba despre garantarea securitatii noastre prin descurajarea necesara pentru a preveni razboiul”, a subliniat el.
Scholz a spus ca, pentru a preveni amplasarea de rachete americane in Germania, Rusia trebuie sa opreasca razboiul pe care l-a inceput.
„Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Rusia este sa inceteze razboiul teribil de agresiune impotriva Ucrainei si sa renunte la incercarea de a cuceri intreaga tara”, a spus el.
In timpul summitului NATO de la Washington, SUA si Germania au convenit sa amplaseze, printre altele, rachete Tomahawk in Germania pentru a consolida descurajarea si protectia partenerilor lor din NATO.
Scholz a salutat planul de amplasare a rachetelor americane cu raza lunga de actiune in tara sa, mentionand ca decizia „se incadreaza perfect in strategia de securitate a guvernului german”.
Capitalele europene vor deveni victime „potentiale” daca tarile europene accepta sa gazduiasca rachete americane cu raza lunga de actiune, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 13 iulie.