Cancelarul Scholz va face o vizita surpriza in Serbia pentru a finaliza un acord comercial legat de metale rare

externe

Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz va face o vizita surpriza la Belgrad, in Serbia, vineri, 19 iulie, pentru a participa la semnarea unui acord de cooperare intre UE si Serbia privind importul de minerale, inclusiv litiu, relateaza Politico.

Dupa cum noteaza publicatia, litiul este o materie prima importanta in productia de baterii pentru masini electrice. Germania, in calitate de cel mai mare producator de automobile din UE, este foarte interesata de asigurarea aprovizionarii cu litiu – in special in Europa, pentru a-si reduce dependenta de China.

La ceremonia de semnare se asteapta sa participe si vicepresedintele Comisiei Europene, Marosh Sefcovych.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a luat in considerare posibilitatea de a se alatura calatoriei, insa participarea sa este incerta, avand in vedere ca trebuie sa obtina realegerea pentru un al doilea mandat in cadrul votului de joi din Parlamentul European.

In mai, Sefcovic a declarat ca un acord privind litiul cu Serbia ar putea fi incheiat „intr-o perioada scurta de timp”.

De asemenea, ziarul noteaza ca vizita este neobisnuita deoarece presedintele sarb Aleksandar Vucic a fost in mare parte izolat in randul liderilor europeni din cauza flirturilor sale controversate cu Rusia si China, a tensiunilor cu Kosovo si a acuzatiilor de frauda electorala.

La inceputul acestei saptamani, guvernul Serbiei a anuntat ca va relua lucrarile la un proiect controversat de exploatare a litiului in vestul tarii, dupa ce Curtea Constitutionala a anulat saptamana trecuta un ordin anterior de inchidere.

Guvernul anterior de la Belgrad a oprit proiectul si a revocat licentele acordate gigantului minier britanico-australian Rio Tinto in urma protestelor in masa din urma cu mai bine de doi ani.

Mina Jadar, situata in apropierea orasului Loznica din vestul Serbiei, contine unul dintre cele mai mari zacaminte de litiu din Europa.

Vucic a declarat pentru Financial Times luna trecuta ca mina, pe care intentioneaza sa o deschida in 2028, va produce 58.000 de tone de litiu pe an.

Reamintim ca, anul trecut, mass-media a scris ca Uniunea Europeana ar putea deveni la fel de dependenta de China pentru bateriile litiu-ion si pilele de combustie pana in 2030 precum era de transportatorii de energie rusi inainte de razboiul impotriva Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: