Austria: Guvernul Nehammer se opune nu doar primirii Romaniei in Schengen, ci si unui nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei

externe

Austria, opozitie, sanctiuni, Rusia

Austria are in prezent rezerve cu privire la implementarea celui de-al doisprezecelea pachet de sanctiuni ale UE impotriva Rusiei, ceea ce impiedica aprobarea oficiala a pachetului, au declarat ieri oficialii UE.

Initial, ambasadorii UE urmareau ca pachetul sa fie gata pentru a fi prezentat liderilor europeni in timpul summitului Consiliului UE din 14-15 decembrie.Pachetele de sanctiuni necesita un vot unanim al statelor membre ale UE pentru a fi adoptate.

Se asteapta ca pachetul sa vizeze exportul de tehnologii cu dubla utilizare, sa interzica comertul cu diamante rusesti si sa contina masuri suplimentare pentru a combate eludarea tranzactionarii petrolului rusesc peste plafonul de pret de 60 de dolari pe baril.

Potrivit rapoartelor, citate de cotidianul Kyiv Independent, desi Austria nu a s-a opus initial pachetului, guvernul cancelarului Nehammer ar mai vrea acum o examinare juridica finala a pachetului inainte de a-si da aprobarea.

Surse de la Bruxelles au precizat ca negocierile privind pachetul au intrat in impas din cauza plangerilor Austriei ca banca austriaca Raiffeisen Bank International (RBI) a fost inclusa pe lista Agentiei Nationale pentru Prevenirea Coruptiei (NACP) din Ucraina a sponsorilor internationali de razboi.

In pofida invaziei la scara larga a Ucrainei din februarie 2022, RBI a continuat sa opereze in Rusia. Banca are legaturi de lunga durata cu Rusia si este una dintre cele doar doua banci straine clasificate ca fiind „de importanta sistemica” de catre banca centrala rusa.

Cehia a deschis o investigatie asupra RBI in luna august cu privire la activitatile sale de afaceri in curs de desfasurare in Rusia, dupa ce Asociatia ceha pentru drepturile cetatenilor si antreprenorilor a subliniat ca societatile Raiffeisen cu sediul in Rusia au platit pana la 720 de milioane de dolari din profiturile lor catre bugetul de stat rus sub forma de taxe.

Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut Raiffeisen, la 24 martie, sa elaboreze o strategie de iesire pentru vanzarea sau inchiderea sucursalei operatiunilor grupului din Rusia.

Banca a raspuns criticilor afirmand ca isi reduce activitatea de afaceri in aceasta tara, ca reduce la minimum „expunerea transfrontaliera a grupului RBI la Rusia” si ca exploreaza modalitati de vanzare sau de separare a sucursalei sale din Rusia, dar nu a furnizat alte actualizari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: