„Scobitori prajite”. O noua moda face ravagii printre adolescentii din Coreea de Sud, se filmeaza mancand scobitori prajite din amidon. Guvernul intervine

life

Scobitori prajite

Ministerul pentru Siguranta Alimentelor si a Medicamentelor din Coreea de Sud a avertizat cetatenii sa nu manance scobitori din amidon, deoarece acestea „nu sunt alimente” si nu sunt sigure pentru consum, dupa ce videoclipuri cu persoane care mananca scobitori prajite au devenit virale pe internet.

„Scobitorile sunt clasificate ca produse sanitare, nu ca alimente, astfel ca nu s-a confirmat ca sunt sigure pentru consum”, a precizat, intr-un comunicat de presa, Ministerul Alimentatiei, citat de Korea Daily.

Anuntul ministerului vine ca urmare a unei tendinte recente de „mukbang”, sau spectacole de mancat, pentru „scobitori de amidon” care castiga teren pe YouTube si pe alte platforme de socializare populare in randul copiilor si adolescentilor.

Zeci de rezultate de cautare pentru „scobitori prajite de amidon” apar pe YouTube.

„In timp ce ma uitam la mukbang pe YouTube, am vazut un videoclip in care se faceau cartofi prajiti din scobitori”, spune un YouTuber intr-un videoclip, apoi procedeaza la prajirea scobitorilor in ulei.

Ea toarna apoi sos pe scobitori si le mananca in fata camerei, spunand ca scobitorile sunt „foarte gustoase”. Videoclipul are peste 4,4 milioane de vizualizari incepand de miercuri.

Parintii au apelat la forumurile online pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la participarea copiilor la acest trend.

„Am auzit ca sunt copii care cer cartofi prajiti cu scobitori dupa ce au vazut asta pe YouTube”, se arata intr-o postare pe o comunitate online a mamelor.

Scobitorile cu amidon sunt facute fie din amidon de porumb, fie din amidon de cartofi amestecat cu sorbitol, alaun si coloranti artificiali.

Sorbitolul este un tip de alcool din zahar, iar alaunul este un compus chimic care se gaseste in praful de copt. Acestea nu sunt daunatoare atunci cand sunt ingerate in cantitati mici, dar pot provoca varsaturi, diaree si inflamatii in caz de consum excesiv.

Ministerul Alimentatiei a subliniat ca scobitorile din amidon sunt produse sanitare si nu alimente, recomandand astfel cetatenilor sa nu le consume.

Produsele sanitare sunt definite ca fiind produse folosite zilnic care intra in contact direct sau indirect cu corpul, cum ar fi paharele de unica folosinta, tacamurile, paiele – sau, bineinteles, scobitorile.

„Asiguram siguranta in utilizarea produselor sanitare prin stabilirea unor standarde pentru componentele, metodele de fabricatie si utilizarea acestora, dar sfatuim sa nu mancati scobitori de amidon, deoarece nu s-a confirmat ca acestea sunt sigure pentru consum”, a declarat ministerul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: