Scufundarea Moskva, o lectie si pentru China in caz ca ataca Taiwanul. Cea mai mare pierdere a unei nave militare din ultimii 40 de ani – Analiza CNN
Crucisatorul rusesc cu rachete ghidate Moskva se odihneste in aceasta dimineata in adancurile Marii Negre. Nu este clar daca se afla acolo ca victima a rachetelor ucrainene, a incompetentei rusesti, a ghinionului sau a unei combinatii din toate cele trei. Ceea ce este sigur, insa, este ca cea mai mare pierdere in timp de razboi a unei nave militare din ultimii 40 de ani va ridica intrebari tulburatoare nu numai pentru Moscova, ci si pentru strategii militari din intreaga lume, arata CNN intr-o analiza data publicitatii vineri.
Nava s-a scufundat joi in largul coastelor Ucrainei, in Marea Neagra.
Ministerul rus al Apararii sustine ca un incendiu de origine necunoscuta a detonat munitia depozitata pe nava, iar exploziile rezultate au lasat Moskva cu pagube structurale. Acesta sustine ca nava de razboi s-a scufundat apoi pe fondul unei mari agitate, in timp ce era remorcata catre un port din apropiere.
Ucraina afirma ca a lovit Moskva cu rachete de croaziera anti-nava si ca acestea au declansat incendiul care a detonat munitia.
Oficialii americani si occidentali din domeniul apararii par sa fie de acord cu versiunea ucraineana.
SUA considera cu „incredere medie” ca versiunea Ucrainei este corecta, a declarat pentru CNN o sursa familiarizata cu cele mai recente informatii.
Moskva era inarmat cu o gama vasta de rachete anti-nava si antiaeriene, precum si cu torpile, tunuri navale si sisteme de aparare antiracheta, ceea ce inseamna ca ar fi avut la bord cantitati masive de explozibili.
Cand a fost ultima data cand o nava de asemenea dimensiuni a fost pierduta in razboi?
Crucisatorul argentinian General Belgrano a fost torpilat si scufundat de submarinul britanic cu propulsie nucleara HMS Conqueror la 2 mai 1982, in timpul razboiului din Insulele Falkland.
General Belgrano si Moskva aveau dimensiuni similare – o lungime de aproximativ 182 de metri si un deplasament de 12.000 de tone – desi echipajul de aproximativ 1.100 de persoane de la bordul General Belgrano era mai mult decat dublu fata de echipajul de aproximativ 500 de persoane de pe Moskva.
Rusia nu a dezvaluit numarul victimelor survenite in timpul incendiului si scufundarii ulterioare a Moskva. In total, 323 de membri ai echipajului au murit cand General Belgrano s-a scufundat.
Ce inseamna pierderea navei Moskva pentru efortul de razboi al Rusiei?
Cel mai mare efect poate fi asupra moralului rusesc. In calitate de nava amiral a flotei rusesti din Marea Neagra, Moskva a fost unul dintre cele mai vizibile atuuri ale acesteia in razboiul din Ucraina. Desi Moscova gestioneaza cu atentie stirile despre razboi in Rusia, va fi greu de ascuns absenta brusca a unei nave atat de mari.
Iar pierderea sa va ridica indoieli cu privire la capacitatile de lupta ale Rusiei, indiferent daca aceasta s-a datorat unei actiuni inamice sau unui accident.
„Ambele explicatii pentru scufundarea navei Moskva indica posibile deficiente rusesti – fie o aparare aeriana slaba, fie proceduri de siguranta si control al avariilor incredibil de laxe pe nava amiral a Flotei Marii Negre”, au scris analistii Mason Clark, Kateryna Stepanenko si George Barros de la Institutul pentru Studiul Razboiului in informarea lor zilnica de razboi.
Carl Schuster, un fost capitan al Marinei americane, a declarat ca indoielile au ajuns pana la Kremlin.
„Ridica intrebari cu privire la competenta navala, la 10 ani dupa ce (presedintele rus Vladimir) Putin a anuntat ca va restabili capacitatile, moralul si profesionalismul marinei”, a declarat Schuster.
„Se pare ca nu a fost capabil sa isi respecte niciuna dintre promisiunile facute pentru niciunul dintre serviciile militare ale Rusiei”, a mai spus Schuster, mentionand ca Rusia a suferit esecuri si pe uscat.
Insa analistii sunt impartiti in ceea ce priveste impactul pe care il va avea scufundarea asupra invaziei rusesti.
Analistii ISW o considera o lovitura relativ minora, spunand ca nava a fost folosita in principal pentru lovituri cu rachete de croaziera asupra centrelor logistice si aerodromurilor ucrainene. Rusia are sisteme terestre si avioane de atac care pot face acelasi lucru, au spus ei.
Cu toate acestea, ei au adaugat ca, daca intr-adevar o racheta ucraineana a fost cea care a dus la scufundare, marina rusa va trebui sa isi regandeasca operatiunile, eventual sa mute navele mai departe de teritoriul ucrainean si sa isi ajusteze apararea aeriana.
La Washington, purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca principala misiune a navei Moskva a fost apararea aeriana a fortelor rusesti din Marea Neagra. „Va avea un impact asupra acestei capacitati, cu siguranta pe termen scurt”, a declarat Kirby reporterilor.
O lectie pentru China?
Analistii spun ca scufundarea va fi studiata cu atentie in Asia de Est, mai ales daca se confirma ca rachetele ucrainene au lovit nava de razboi.
In special, analistii vor cauta orice perspectiva pe care ar putea-o oferi in orice potential conflict militar care implica Taiwanul – insula guvernata democratic pe care Partidul Comunist de la Beijing o revendica ca parte a teritoriului sau. Beijingul nu a exclus folosirea fortei pentru a obtine controlul asupra Taiwanului, ceea ce a provocat tensiuni cu SUA, care s-au angajat sa furnizeze insulei arme defensive.
Timothy Heath, cercetator principal in domeniul apararii internationale la think tank-ul RAND Corp. a declarat ca lovitura asupra Moskva ar sublinia atat pentru China, cat si pentru SUA „vulnerabilitatea navelor de suprafata” in orice potentiala ciocnire militara.
Heath a declarat ca, intr-un astfel de scenariu, Marina americana ar dori sa isi mentina navele de suprafata mult in afara razei de actiune a rachetelor anti-nava pe care Beijingul le-a acumulat pe continentul chinez.
Pe de alta parte, China ar fi constienta de faptul ca Taiwanul a achizitionat rachete anti-nava ieftine, similare celor despre care Ucraina sustine ca au lovit Moskva, au declarat Heath.
Din acest motiv, „orice potentiala invazie (chineza) a Taiwanului ramane o misiune cu risc extrem de ridicat”, a spus Heath.
Dar unii analisti au declarat ca scufundarea Moskva are o relevanta limitata pentru situatia din Asia de Est.
Thomas Shugart, un fost comandant de submarin al Marinei americane, care este acum analist la Center for a New American Security, a declarat ca exista prea multe diferente intre cele doua situatii.
Sistemele de aparare antiaeriana ale Moskva nu sunt in aceeasi liga cu cele mai moderne sisteme Aegis de pe distrugatoarele Marinei americane, iar rachetele anti-nava ucrainene nu sunt la fel de bune ca cele chinezesti, a spus Shugart.
Iar navele de razboi din epoca sovietica, precum Moskva, au fost de obicei „cunoscute pentru puterea lor ofensiva, nu pentru sistemele lor defensive sau pentru controlul avariilor”, a spus Shugart.