BBC: Tot ce se stie pana acum din scurgerea de informatii de la Pentagon. Amanuntele secrete dezvaluite in documente, care ar fi pierderile Rusiei pe frontul din Ucraina
Cea mai mare scurgere de documente secrete americane din ultimul deceniu nu a provocat senzatii majore, dar zecile de fisiere divulgate de un gamer de 21 de ani au fost suficiente pentru saptamani intregi de discutii in presa mondiala, scrie BBC.
Iata ce s-a aflat pana in prezent.
– Cine a facut scurgerea de informatii?
Un tanar angajat al bazei militare a impartasit fisiere secrete cu prietenii sai prin intermediul unui chat de jocuri online la sfarsitul lunii februarie. Autoritatile l-au retinut pe Jack Teixeira , in varsta de 21 de ani, de la Unitatea 102 de informatii a Garzii Nationale Aeriene a SUA din Massachusetts .
Teixeira supraveghea un mic grup online de 20-30 de persoane pe platforma Discord, populara in randul gamerilor. Grupul era alcatuit in principal din tineri adulti si adolescenti uniti de o dragoste comuna pentru arme, meme-uri online rasiste si jocuri video.
– Ce a fost dezvaluit
Rapoarte de informatii folosite de autoritati. De fapt – sfaturi si informatii pentru informatii, pe care autoritatile sunt libere sa le ia in considerare sau sa le ignore atunci cand stabilesc politica.
Spre deosebire de scurgerile anterioare, documentele sunt cele mai recente, unele datate in luna martie a acestui an.
Documentele sunt studiate de aproape toate cele mai mari media din lume, inclusiv de BBC. Washington Post si New York Times au fost primele care au relatat despre scurgere si detaliile acesteia.
– Despre pregatirea ofensivei din Ucraina
Cea mai grava parte a scurgerii de informatii este reprezentata de rapoarte detaliate despre pregatirea si echiparea contraofensivei ucrainene, care este asteptata de la o saptamana la alta. Documentele contin harti, precum si momentul in care unitatile sunt pregatite si enumera toate tancurile, vehiculele blindate si artileria furnizate Ucrainei de catre aliatii occidentali.
– Despre pierderile suferite de Rusia
Statele Unite estimeaza pierderile militare ale Rusiei la 190-223 de mii de persoane, dintre care 35-43 de mii de morti.
Serviciile secrete americane sustin ca au luat cunostinta de estimarile FSB: 110.000 de rusi raniti si ucisi.
O nota separata este dedicata pierderilor fortelor speciale rusesti. Se spune ca a fost folosit ca infanterie, deoarece pierderile sunt uriase. Pe baza analizei imaginilor din satelit ale bazei militare rusesti, se sustine ca brigada a 22-a separata a fortelor speciale din sudul Rusiei si alte doua brigazi de forte speciale au cazut cu 90-95%.
– Despre pierderile din Ucraina
Date americane privind pierderile ucrainene in lupta: 124-131 mii de morti si raniti.
Ca si in cazul estimarii pierderilor rusesti, Pentagonul noteaza un „nivel scazut de incredere” in aceste cifre din cauza lipsei de informatii si a excesului de dezinformare.
– Despre posibilitatile serviciilor secrete americane in Rusia
Din materiale rezulta ca americanii primesc, intr-un fel sau altul, informatii de la aproape toate serviciile speciale rusesti.
SUA i-au avertizat pe ucraineni in timp real cu privire la momentul si chiar tintele specifice ale loviturilor rusesti, inclusiv pozitiile trupelor ucrainene in doua locatii intr-o anumita zi din februarie si planurile de a distruge zeci de instalatii energetice si poduri.
Unul dintre documente vorbeste despre modul in care Statul Major rus intentioneaza sa contracareze tancurile pe care tarile NATO le furnizeaza Ucrainei.
– Despre lipsa de forte pentru ofensiva din Ucraina
Intr-unul dintre documente se spune ca Ucraina nu are suficiente forte pentru o ofensiva de amploare si de succes, iar aceasta poate duce doar la „castiguri teritoriale moderate” si pierderi grele. Documentul este datat la inceputul lunii februarie. De atunci, Ucraina a primit noi loturi de arme si a antrenat unitati suplimentare.
– Despre lipsa de munitie in apararea antiaeriana a Ucrainei
Una dintre note spune ca, in ritmul actual al cheltuielilor, ucrainenii ar trebui sa ramana practic fara rachete Buk pana la 31 martie, iar rachetele S-300 pana la 2 mai. De asemenea, se spune ca 89% din apararea aeriana se bazeaza pe rachetele sovietice Buk si S-300.
– Despre „scenariile nebunesti”
Serviciile secrete militare americane descriu „scenarii nebunesti” pentru evolutia situatiei, inclusiv moartea lui Putin sau Zelenski, o lovitura de stat militara in Rusia, un atac ucrainean asupra Kremlinului si altele asemenea. Nu evalueaza probabilitatea acestor evenimente si consecinte, ci doar ofera optiuni de raspuns comandamentului si politicienilor.
– Despre fortele speciale ale tarilor NATO in Ucraina
Documentul, datat 23 martie, enumera fortele speciale ale mai multor tari NATO stationate in Ucraina. Britanicii au cel mai mare grup: 50 de persoane. Ei sunt urmati de Letonia (17), Franta (15), SUA (14) si Olanda (1).
Toti au declarat ca acesti militari nu participa la ostilitati si se afla in principal in ambasade.
– Despre secretarul general al ONU
Scurgerea de informatii contine critici la adresa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, si extrase din corespondenta acestuia cu subordonatii sai. Autorii notei analitice scurse sunt de parere ca cel mai inalt diplomat al lumii da dovada de moliciune in relatiile cu Moscova.
– Despre negocierile petroliere dintre Rusia si Mali
Intr-un document privind negocierile dintre autoritatile maliene si Rusia privind achizitiile de petrol, datat 17 februarie, se arata ca malienii, in cadrul negocierilor cu Ministerul rus al Energiei si cu o companie asociata cu PMC Wagner, nu au fost de acord cu pretul petrolului propus de Rusia si au continuat sa negocieze.
– Despre apropierea Orientului Mijlociu de Rusia
Oficialii serviciilor secrete americane scriu ca aliatii SUA din Orientul Mijlociu, in special Egiptul si Emiratele Arabe Unite, stabilesc in secret relatii cu Rusia.
Ei citeaza inregistrari ale unor conversatii intre oficiali rusi care ar fi discutat despre modul in care Emiratele au fost de acord sa coopereze impotriva serviciilor de informatii americane si britanice.
Emiratele Arabe Unite au negat imediat aceste acuzatii.
– Despre planurile Egiptului de a vinde arme Rusiei
Potrivit unuia dintre documente, Egiptul planuia sa produca in secret si sa furnizeze Rusiei 40.000 de rachete pentru sistemele de rachete cu lansare multipla Grad. Egiptul a calificat afirmatia drept absurda, iar autoritatile americane au declarat ca nu au nicio dovada ca astfel de livrari au avut deja loc.
– Despre planurile „Wagner” de a cumpara arme in Turcia
Turcia este membra a NATO, astfel ca raportul despre incercarile „Wagner” de a cumpara arme din Turcia a trezit un interes deosebit. Potrivit scurgerii de informatii, „Wagnerii” s-au intalnit cu turcii la inceputul lunii februarie si au vrut sa cumpere munitie si echipamente pentru razboaiele din Ucraina si Mali.
– Despre asistenta militara a Serbiei pentru Ucraina
Serbia, care nu s-a alaturat sanctiunilor impotriva Rusiei, a ajuns in tabelul in care sunt distribuite 38 de tari europene in legatura cu asistenta militara acordata Ucrainei. Doar Austria si Malta sunt marcate in tabel ca fiind impotriva acordarii oricarui ajutor pentru Ucraina. Despre Serbia se spune ca s-a angajat sa trimita sau a trimis deja arme sau munitii in Ucraina.
Autoritatile sarbe au calificat informatia drept o minciuna si au declarat ca nu au vandut si nu vor vinde arme nici partii ucrainene, nici partii ruse.
– Despre supravegherea aliatilor de catre SUA
Potrivit scurgerii de informatii, serviciile secrete americane au interceptat e-mailuri coreene in care se discuta despre posibilitatea de a furniza munitie Ucrainei.
In plus, se pare ca SUA urmaresc conducerea militara si politica de varf a Ucrainei pentru a obtine o imagine clara a strategiei militare a Ucrainei.
Intrebari la care nu exista un raspuns
Exista multe intrebari cu privire la scurgerea de informatii, dar situatia se clarifica treptat. La prima – cine a facut scurgerea – raspunsul este primit. La al doilea – daca documentele sunt reale – partial si acesta.
Presa, politicienii si expertii continua sa ghiceasca cu privire la restul.
Principalele necunoscute sunt daca scurgerea de informatii va opri asteptata ofensiva ucraineana si daca este vorba de o dezinformare planificata ca parte a pregatirii acesteia.
Rusia a calificat scurgerea de informatii drept „interesanta”, Ucraina sustine ca aceasta este benefica doar pentru Rusia, iar ofensiva si eliberarea teritoriilor ocupate este in continuare inevitabila.
Scurgerea de informatii nu a zdruncinat inca unitatea Occidentului in sprijinul Ucrainei si nu a stricat relatiile SUA cu aliatii.