Se aduna dovezi ca fortele ucrainene opereaza in Sudan – The Economist

externe

Atac in Sudan

Influenta publicatie The Economist a dat publicitatii un material care scoate in evidenta operatiuni ale fortelor speciale ucrainene tocmai in Sudan.

Trei barbati ingenuncheaza pe jos, dezbracati si legati la ochi. Unul dintre ei are pielea deschisa la culoare. Anchetatorul sau, care este de asemenea alb, i se adreseaza in limba rusa. Grupul face parte din „PMC Wagner”, raspunde prizonierul, adaugand ca aproximativ 100 de mercenari Wagner au intrat in Sudan din Republica Centrafricana.

Pe bratul anchetatorului se afla o insigna cu o bufnita, marca serviciilor secrete militare ucrainene, responsabile de operatiuni secrete.

Potrivit Kyiv Post, care a publicat videoclipul la 5 februarie, aceasta este o dovada ca fortele ucrainene lupta in razboiul civil din Sudan. Daca este asa, aceasta arata ca Ucraina extinde lupta impotriva Rusiei mult dincolo de propriile granite. De asemenea, evidentiaza modul in care razboiul din Sudan atrage straini.

Videoclipuri care pretind ca arata ucraineni in Sudan circula de luni de zile. Unele par a fi cu drone kamikaze care lovesc cladiri din Khartoum, capitala. Altele se presupune ca arata lunetisti sau comandouri ucrainene care efectueaza raiduri. Dovezile care se acumuleaza arata ca o mica echipa de forte speciale ucrainene lupta de partea armatei nationale, Fortele Armate Sudaneze (SAF). Unii diplomati occidentali si surse apropiate de SAF confirma. Ucraina si America nu confirma si nici nu infirma acuzatiile.

Ucraina ar putea avea mai multe obiective in Sudan. In primul rand, se pare ca doreste sa intrerupa fluxul de aur din zonele care ar fi controlate de grupul de mercenari Wagner al Rusiei. Se crede ca lingourile din Sudan, al treilea mare producator din Africa, reprezinta o modalitate prin care Rusia a atenuat sanctiunile financiare occidentale.

Aliatul local al lui Wagner, un grup paramilitar rebel cunoscut sub numele de Fortele de Sprijin Rapid (Rapid Support Forces), este principalul jucator din industria aurifera a tarii.

In al doilea rand, este posibil ca Ucraina sa fi folosit Sudanul ca punct de tranzit pentru a obtine arme din alte tari. Este posibil ca Sudanul insusi sa fi furnizat, de asemenea, munitii, desi pare putin probabil sa fi trimis prea multe de cand a izbucnit razboiul civil in aprilie anul trecut.

In septembrie, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a intalnit cu Abdel Fattah al-Burhan, seful SAF, pentru a discuta despre grupurile armate finantate de Rusia.

In cele din urma, urmarirea fortelor rusesti oriunde in lume trimite un mesaj. „Este corect sa vanam mercenarii din Africa.Pentru a-i face sa plateasca pentru razboiul genocidar din Ucraina”, spune Alexander Khara, de la Centrul pentru Strategii de Aparare, un think-tank cu sediul la Kiev.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: