Se pregateste un masacru ca-n Siria: Rusia anunta ca „este dispusa” sa ajute partidul de guvernamant, pro-rus, din Georgia, sa ramana la putere

externe

Georgia, partidul visul georgian, sprijin militar, Rusia, Siria

Andrei Klimov, vicepresedinte al Consiliului Federatiei din Rusia, a declarat ca Rusia este pregatita sa ajute partidul de guvernamant din Georgia, „Visul georgian”, sa pastreze puterea, daca i se va solicita acest lucru.

Klimov a facut aceste comentarii in cadrul unei reuniuni a Clubului Prietenilor Rusiei la Moscova, potrivit canalului de televiziune georgian TV Pirveli, citat de Kyiv Independent.

El a comparat situatia cu Siria, folosindu-l pe presedintele sirian Bashar al-Assad drept exemplu pentru a ilustra faptul ca cei care cer ajutorul Rusiei primesc asistenta militara. Rusia a intervenit in Siria in septembrie 2015 pentru a sprijini guvernul lui Bashar al-Assad impotriva a numeroase grupuri interne de opozitie.

Fortele ruse care opereaza in Siria au fost acuzate de ONU si de alte organizatii ca au comis crime de razboi in aceasta tara, inclusiv bombardarea spitalelor si folosirea atacurilor de tip „double-tap”, o tactica pe care Rusia a repetat-o in Ucraina.

Din punct de vedere istoric, Rusia a utilizat initiativele sale de „asistenta” si „protectie” pentru a-si extinde influenta geopolitica si eforturile coloniale in diferite regiuni.

Comentariile lui Klimov vin in contextul unui sondaj recent care arata ca majoritatea georgienilor considera Rusia drept principalul lor inamic, acest sentiment crescand pe masura ce partidul Visul Georgian pare sa se alinieze tot mai strans cu Moscova, inclusiv prin planuri de restabilire a relatiilor diplomatice.

Sondajul a fost realizat in momentul in care partidul de guvernamant Visul Georgian a adoptat legea privind agentii straini, care prevede ca organizatiile care primesc finantare straina sa fie etichetate drept „agenti straini” si care reflecta legislatia represiva rusa utilizata pentru a reprima criticii regimului de la Kremlin.

Legislatia controversata a declansat proteste de amploare in tara, care au degenerat in incidente violente, politistii incercand sa inabuse demonstratiile cu tunuri de apa si gloante de cauciuc.

Washingtonul si Bruxellesul au denuntat proiectul de lege ca fiind incompatibil cu valorile occidentale, iar voci din cadrul UE au cerut inghetarea statutului de candidat la aderare al Georgiei in cazul in care legea va fi pusa in aplicare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: