Se ridica valul schimbarii. Procedura de revocare a Liei Savonea, jocurile politice se intorc impotriva ei
O parte dintre membrii CSM intentioneaza sa declanseze procedura de revocare a Liei Savonea din functia de presedinte al acestui organism, anunta surse din magistratura citate de ziare.com si g4media.ro.
Demersul poate fi initiat de 7 membri ai CSM, din totalul de 19, iar propunerea ar putea ajunge la votul Plenului. „Se incearca strangerea a 7 semnaturi, iar apoi este nevoie de votul a 10 membri, iar Lia Savonea ar putea fi revocata,” au explicat sursele din magistratura.
Deja 10 membri ai CSM s-au pronunta impotriva intentiei Liei Savonea de a o confirma pe Adina Florea in fruntea Sectiei Speciale.
„In urma cu doua saptamani, 10 membri CSM au votat pentru amanarea discutarii numirii Adinei Florea la sefia Sectiei Speciale (SS),” explica sursele citate.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost convocat pentru data de marti, 8 octombrie, la ora 10:00, pentru rediscutarea numirii Adinei Florea. Ar fi a sasea incercare a Liei Savonea de a veni in ajutorul Adinei Florea.
Membrii CSM care doresc schimbarea afirma ca Savonea ar fi ignorat in ultima perioada competentele membrilor CSM, ale sectiilor si ale Plenului, si ar fi intervenit mediatic in interes propriu.
„Savonea a intervenit mediatic inclusiv in dezbateri legate in numiri politice, asa cum a fost cazul propunerii de numire a Danei Garbovan la sefia Ministerului Justitiei,” explica sursele citate.
De exemplu, la sfarsitul lunii august, Sectia pentru judecatori a CSM a condamnat public faptul ca presedintele Klaus Iohannis a respins „in integralitate” remanierea propusa de premierul Viorica Dancila sustinand ca propunerile primite sunt inacceptabile.
Trei membri ai Sectiei pentru judecatori din CSM s-au delimitat atunci de aceasta pozitie.
In plus, Lia Savonea ar fi insultat institutiile internationale prin pozitiile publice avute, sustin sursele din magistratura. Aceastea fac trimitere la critica sefei CSM privind rapoartele GRECO, ale Comisiei de la Venetia sau ale Comisiei Europene (Raportul MCV).
„Reiterez, pe aceasta cale, nevoia unei dezbateri profunde si nu doar de suprafata, cu atat mai mult cu cat Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, asa cum a facut-o si cu prilejul publicarii altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Venetia sau raportul MCV, si prezentul Raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv al celor ce contin erori factuale evidente,” arata Savonea, intr-un comunicat de presa de la sfarsitul lunii iulie.
Procedura revocarii sefului CSM este prevazuta in Legea 317/2004 privind CSM.
„Revocarea din functia de presedinte sau vicepresedinte, in caz de neindeplinire sau indeplinire defectuoasa a atributiilor prevazute la art. 24 alin. (3) lit. a) – g), se propune de o treime din numarul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii si se dispune prin votul majoritatii Plenului Consiliului, in prezenta a cel putin 2/3 dintre membrii sai. Hotararea Plenului se redacteaza in cel mult 20 de zile si se comunica de indata,” prevede actul normativ.
Hotararea de revocare poate fi contestata la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti.