Seceta grava in nordul Italiei, a secat cel mai mare rau, Po. Toate fantanile arteziene din Milano au fost oprite

externe

Primarul din Milano a semnat sambata o ordonanta prin care inchide robinetul fantanilor publice, iar arhiepiscopul orasului s-a rugat pentru ploaie in cadrul unui tur al bisericilor. Nordul Italiei sufera una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii, anunta Bloomberg.

Decizia primarului vine in urma declararii, vineri, a starii de urgenta in regiunea inconjuratoare Lombardia, care a indurat un val de caldura neobisnuit de timpuriu si luni de zile fara precipitatii semnificative. Regiunile invecinate Emilia Romagna si Piemont au luat masuri de criza similare.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, a declarat ca ordonanta va opri fantanile arteziene, cu exceptia celor care detin flora si fauna care au nevoie de apa proaspata. De asemenea, aceasta limiteaza utilizarea aspersoarelor de apa, cu exceptia copacilor proaspat plantati.

De asemenea, primarul a decretat ca magazinele din capitala italiana a afacerilor si a modei nu pot seta termostatele sub 26 de grade Celsius si trebuie sa isi tina usile inchise pentru a evita suprasolicitarea retelei electrice.

Intr-o postare pe Facebook, Sala i-a invitat pe milanezi sa se implice si sa reduca pe cat posibil consumul de apa acasa, in gradinile private si chiar si atunci cand curata terasele si curtile.

Separat, arhiepiscopul Mario Delpini a facut sambata un pelerinaj pentru a se ruga pentru „darul ploii”, vizitand trei biserici care deservesc comunitatile agricole de la periferia orasului Milano. El a recitat Rozariul si a folosit apa sfintita pentru a binecuvanta un camp in fata bisericii Sfantul Martin Olearo di Mediglia.

Seceta din Italia a secat rauri cruciale pentru irigatii, inclusiv raul Po, amenintand afaceri de aproximativ 3 miliarde de euro in agricultura, a declarat saptamana aceasta lobby-ul agricol italian Coldiretti. Confederatia producatorilor agricoli din Italia, Copagri, estimeaza pierderi de 30%-40% din recolta sezoniera.

In timp ce caldura neobisnuita si lipsa precipitatiilor sunt de vina pentru actuala criza, Italia are o infrastructura de apa notorie pentru risipa de apa, care, potrivit estimarilor agentiei nationale de statistica ISTAT, pierde 42% din apa potabila din retelele de distributie in fiecare an, in mare parte din cauza conductelor vechi si prost intretinute.

Agentia de protectie civila din Italia strange informatii de la regiuni si de la diverse ministere nationale pentru a propune o stare de urgenta mai larga pentru regiunile afectate. Sute de orase si localitati din nordul tarii au adoptat deja diverse ordonante prin care se face apel la o utilizare responsabila a apei pentru a evita posibilitatea rationalizarii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: