Secretarul de Stat al SUA avertizeaza ca Rusia va incerca sa influenteze turul doi al alegerilor prezidentiale din Moldova

externe

amestec, Rusia, alegeri, Moldova, avertisment, Antony Blinken

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, sustine ca Rusia ar putea incerca sa influenteze turul doi al alegerilor prezidentiale din Moldova. Aceasta versiune este prezentata intr-o declaratie scrisa a sefului departamentului de politica externa al SUA, publicata marti, scrie publicatia americana Barron’s.

„Statele Unite, in asteptarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie, raman ingrijorate ca Rusia va incerca din nou sa impiedice moldovenii sa-si exercite dreptul suveran de a-si alege liderii”, se arata in document. Blinken a dat asigurari ca „Statele Unite, impreuna cu aliatii si partenerii, sprijina poporul moldovean in cautarea sa pentru securitate, prosperitate si un viitor democratic”.

Potrivit secretarului de stat american, guvernul Republicii Moldova si Comisia Electorala Centrala au asigurat „buna organizare si competitivitatea alegerilor”.

La 14 octombrie, secretarul de presa al presedintelui rus Dmitri Peskov a respins categoric acuzatiile potrivit carora Moscova ar fi intervenit in procesul electoral din Moldova.

La 20 octombrie, in Moldova au avut loc alegeri prezidentiale. Pe baza rezultatelor procesarii a 100% din procese-verbale, actualul presedinte Maya Sandu a obtinut 42,45% din voturi in alegerile prezidentiale, fostul procuror general Alexandru Stoianoglo – 25,99%. Deoarece niciun candidat nu a obtinut mai mult de 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 3 noiembrie.

In acelasi timp, a avut loc un referendum, in urma caruia s-a propus adaugarea in Constitutia Republicii Moldova a sintagmei „de ireversibilitate”. parcursul european si declararea integrarii in UE drept „obiectiv strategic”. Potrivit CEC, 50,46% dintre cei care au votat la referendum au sustinut modificarile la Constitutia Republicii Moldova privind ireversibilitatea cursului de aderare la UE, iar 49,54% au fost impotriva. In Gagauzia, 94,84% dintre cei care au votat au fost impotriva aderarii la UE, iar in randul locuitorilor din Transnistria – 62,56%. In insasi republica nerecunoscuta nu au fost organizate sectii de votare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: