externe

Secretarul general al NATO pledeaza pentru ca ucrainenii sa poata folosi armele occidentale spre a lovi Rusia chiar pe teritoriul ei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a devenit cel mai recent lider occidental de profil inalt care a cerut, intr-un interviu pentru The Economist publicat pe 24 mai, sa se puna capat interdictiei impuse Ucrainei de a folosi arme furnizate de Occident pentru a lovi tinte din Rusia.

Oficialii americani au declarat in repetate randuri ca nu sustin sau incurajeaza loviturile Kievului cu arme americane in adancimea Rusiei.

Cu toate acestea, valul pare totusi sa se schimbe pe fondul argumentelor potrivit carora interdictia Washingtonului a insemnat ca Ucraina nu a putut ataca fortele rusesti in timp ce acestea faceau jonctiunea inainte de a trece granita in regiunea Harkov in cadrul ofensivei rusesti reinnoite care a inceput la inceputul lunii mai.

„A sosit momentul ca aliatii sa se gandeasca daca ar trebui sa ridice unele dintre restrictiile pe care le-au pus asupra utilizarii armelor pe care le-au donat Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

„Mai ales acum, cand o mare parte din lupte se desfasoara in Harkov, aproape de granita, a refuza Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme impotriva unor tinte militare legitime de pe teritoriul rusesc ii face foarte greu sa se apere.”

Congresmeni americani de frunte, precum presedintele Camerei Reprezentantilor Mike Johnson si congresmanul Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentantilor, au criticat, de asemenea, in ultimele zile, actuala politica americana, sustinand ca microgestionarea efortului de razboi al Ucrainei a impiedicat capacitatea acesteia de a se apara in mod eficient.

McCaul a sustinut ca exista sprijin pentru incetarea politicii in Congres, dar ca in primul rand consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan si presedintele Joe Biden sunt cei care se opun in continuare oricarei schimbari.

Dupa o „vizita care da de gandit” la Kiev la inceputul lunii mai, secretarul de stat american Antony Blinken ar fi incercat, de asemenea, sa puna capat interdictiei impuse de Washington.

Stoltenberg a declarat ca este constient de posibilul risc de escaladare si a subliniat ca obiectivul este de a „preveni ca acest razboi (sa) devina un razboi in toata regula intre Rusia si NATO in Europa”.

Din aceste motive, Stoltenberg a repetat din nou declaratiile anterioare potrivit carora nu exista „intentia de a trimite trupe terestre NATO in Ucraina”.

Ideea trimiterii de trupe NATO in Ucraina a fost intens dezbatuta de cand presedintele francez Emmanuel Macron a declarat in februarie ca nu ar „exclude” posibilitatea de a desfasura trupe occidentale in aceasta tara.

Sugestia a fost respinsa in mare parte de multi lideri occidentali, dar au existat discutii tot mai dese despre potentialul de a trimite trupe NATO pentru a instrui soldatii ucraineni in interiorul teritoriului ucrainean.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

6 ore ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

6 ore ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

10 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

10 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

10 ore ago