Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au contestat, joi, la Curtea Constitutionala Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2010 care se refera la regimul juridic al unor terenuri forestiere si care a fost adoptata de Camera Deputatilor, for decizional.
20 martie este termenul stabilit de CCR privind sesizarea ICCJ.
ICCJ considera ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a cailor ferate forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora incalca articolele constitutionale referitoare la dreptul de proprietate si dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica.
La data de 15 februarie 2024, constituita in Sectii Unite, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, “cu participarea unui numar de 84 de judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare in ceea ce priveste: Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a cailor ferate forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora (PL-x nr. 722/2023), in raport de prevederile constitutionale ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalitatii, ale art. 136 alin. (2) si (4) cu privire la dreptul de proprietate publica si modalitatea de constituire a dreptului de administrare coroborate cu cele ale art. 147 alin. (4) privind caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, precum si a prevederilor art. 52 referitoare la dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica”.
In conformitate cu dispozitiile art. 27 din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara, Inalta Curte de Casatie si Justitie se constituie in Sectii Unite pentru sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare.
Initiatorul modificarii legii criticate este deputatul PNL Florin Claudiu Roman.
Consiliul Legislativ, desi a dat un aviz favorabil, semnaleaza mai multe nereguli, precizand ca solutia legislativa este susceptibila a nu corespunde standardului constitutional de protectie a proprietatii publice si de a respecta obligatia constitutionala a statului de a asigura exploatarea resurselor naturale in concordanta cu interesul national, ocrotirea mediului inconjurator si mentinerea echilibrului ecologic, asa cum prevede art. 135 alin. (2) lid. d) si e) din Constitutie.
Consiliul Legislativ arata, in avizul sau, faptul ca solutia legislativa este contrara a mai multor dispozitii legale, mentionand ca modalitatile de gestionare a domeniului public „presupun situatii premisa diferite„ si ca nu se poate stabili un drept de prioritate pentru alegerea uneia dintre solutii, intrucat un bun nu poate apartine in acelasi timp domeniului public si domeniului privat al statului.
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…