news

Sedinta CSAT privind criza de la granita cu Ucraina: „Autoritatile romane raman vigilente si vor continua sa monitorizeze aceasta mobilizare nejustificata din jurul Ucrainei”

Romania este interesata de solutionarea conflictelor prelungite din jurul Marii Negre, iar Ministerul Afacerilor Externe a demarat in acest sens unele initiative la nivelul UE, arata un comunicat al Administratiei Prezidentiale, transmis dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care a avut loc marti, la Palatul Cotroceni.

„Toate aceste demersuri sunt in masura sa sporeasca securitatea Romaniei si reprezinta, totodata, o dovada clara a solidaritatii si unitatii aliate. Marea Neagra poate deveni un spatiu al stabilitatii si cooperarii doar in masura in care statele se dezvolta liber si pot sa-si urmeze neingradit propriile optiuni, pe baza respectului reciproc si a respectarii stricte a normelor de drept international”, este precizat in comunicat.

In cadrul sedintei CSAT conduse de presedintele Klaus Iohannis a fost analizata starea de securitate in regiunea Marii Negre, in contextul acumularii de trupe ale Federatiei Ruse pe frontiera de est a Ucrainei si implicatiile pentru tara noastra.

In context, arata Administratia Prezidentiala, „autoritatile romane raman vigilente si vor continua sa monitorizeze aceasta mobilizare nejustificata din jurul Ucrainei”.

Astfel, in calitate de stat riveran si ca unul dintre cei mai apropiati aliati de evolutiile care au avut loc in ultimele saptamani, „Romania este extrem de preocupata de situatia securitatii si stabilitatii regiunii si si-a exprimat ingrijorarea in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, pentru ca tot ceea ce se intampla in zona Marii Negre afecteaza si securitatea euroatlantica”.

„Tara noastra a sustinut in mod constant necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei in granitele sale recunoscute international, solutia fiind in continuare implementarea integrala a Acordurilor de la Minsk si respectarea stricta a regimului de incetare a focului”, aminteste Administratia Prezidentiala si arata ca Romania este in permanenta legatura cu aliatii si partenerii din cadrul NATO si al Uniunii Europene si se coordoneaza si schimba evaluari cu aliatii si partenerii din regiune, inclusiv pentru identificarea optiunilor adecvate de actiune.

Totodata, in mesajul transmis dupa sedinta CSAT se atrage atentia ca „anuntul Federatiei Ruse privind ordinul ca trupele sale sa revina in bazele lor permanente, dupa exercitiile militare din Crimeea si Marea Neagra, a fost important si oportun pentru detensionarea situatiei, dar nu schimba cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la aceasta situatie tensionata si de a identifica masuri de dezescaladare si detensionare, precum si de evitare pe viitor a unor situatii similare”.

In acest cadru este amintita reuniunea trilaterala Romania-Polonia-Turcia, desfasurata la Bucuresti, pe 22 si 23 aprilie, la care au participat inclusiv ministrii de externe din Ucraina si Georgia si care „a avut rezultate foarte bune” si „arata, fara echivoc, angajamentul tarii noastre, concret si promovat activ, pentru proiectarea stabilitatii in regiune”.

O alta initiativa intreprinsa in aceeasi directie este organizarea unui Summit al Formatului Bucuresti in perioada urmatoare, eveniment in legatura cu care au loc discutii cu aliatii Romaniei din regiune si de pe Flancul Estic.

De asemenea, in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a mai decis ca, pe linie NATO, „Romania sa continue promovarea demersurilor menite sa conduca la consolidarea suplimentara a posturii aliate in Romania si in regiune, de o maniera responsabila, conforma dreptului international”.

„Urmare a deciziilor aliate, gazduim deja pe teritoriul tarii noastre comandamente si structuri multinationale NATO si beneficiem de o prezenta aliata avansata, cu contributii importante in plan terestru, maritim si aerian”, evidentiaza sursa citata.

De asemenea, Administratia Prezidentiala aminteste de initiativa Romaniei de a infiinta Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, care va oferi asistenta si expertiza statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinatate.

„Totodata, in cadrul CSAT, s-a convenit sa continuam sustinerea pentru partenerii nostri din Vecinatatea Estica, dar si din Balcanii de Vest, atat pe linie bilaterala, cat si in cadrul formatelor regionale, inclusiv in avansarea relatiilor acestora cu NATO si UE”, arata sursa citata.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Echipa nationala multumeste suporterilor prezenti la meciul cu Kosovo. Cand poate afla Romania verdictul UEFA privind rezultatul partidei?

Potrivit unui comunicat al FRF, “48.957 de suporteri au fost prezenti pe Arena Nationala la…

7 minute ago

Mircea Lucescu: „In mod normal, am castigat meciul cu 3-0. In mod normal nu cred ca se poate lua o alta decizie.”

Selectionerul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Mircea Lucescu, a afirmat la finalul partidei cu…

2 ore ago

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

12 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

13 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

13 ore ago