Sefa CE, mesaj transant: Polonia nu primeste niciun euro pentru PNRR pana nu-si desfiinteaza Sectia Speciala: „Solicitarea de a restabili independenta sistemului judiciar este valabila de ani intregi”

externe

ursula von der leyen, preasedinte ce

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exclus sambata posibilitatea aprobarii Planului de Redresare si Rezilienta (PNRR) al Poloniei inainte ca Varsovia sa desfiinteze noua camera disciplinara pentru judecatori, transmite dpa, citata de Agerpres. Aceasta camera este similara cu Sectia Speciala din Romania.

Pentru a primi plati din Fondul de reconstructie european, Polonia trebuie sa restabileasca independenta sistemului judiciar solicitata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat Von der Leyen pentru editia de sambata a cotidianului Augsburger Allgemeine.

Pentru toate statele au fost stabilite reguli clare de acordare a acestor plati, a explicat ea.

”Aceste investitii sunt disponibile numai in prezenta reformelor si aceste lucruri sunt incluse in recomandarile specifice pentru fiecare tara. In cazul Poloniei, solicitarea de a restabili independenta sistemului judiciar este valabila de ani intregi”, a accentuat sefa executivului comunitar.

Camera disciplinara a Curtii Supreme poloneze este o noua institutie creata in cadrul reformei sistemului judiciar initiate de guvernul polonez condus de formatiunea conservatoare Lege si Justitie (PiS) si contestata de opozitie si de Bruxelles. Competenta camerei disciplinare acopera, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecatorii Curtii Supreme si, in apel, pe cele referitoare la judecatorii instantelor de drept comun.

Dupa ce procedurile lansate de executivul comunitar impotriva Varsoviei pe acest subiect au ramas fara efect, si anume scrisoarea de punere in intarziere si avizul motivat, Comisia Europeana a sesizat CJUE, considerand ca noul regim disciplinar al judecatorilor afecteaza independenta justitiei prin expunerea judecatorilor unor posibile interferente politice.

CJUE a dispus Poloniei in luna iulie sa suspende imediat activitatile camerei disciplinare a Curtii Supreme. Guvernul de la Varsovia s-a adresat apoi Tribunalului Constitutional polonez, care a considerat ca decizia CJUE este neconstitutionala. Prin acest verdict, instanta poloneza a contestat si intaietatea dreptului european in fata celui national, amplificand astfel disputa dintre Varsovia si Bruxelles.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o noua hotarare prin care ii impune Poloniei o amenda de un milion de euro pe zi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: