Sefa Curtii Supreme, Cristina Tarcea, o umileste sclipitor pe Dancila. Ii demonstreaza cat de penibila este sesizarea depusa la CCR
Sefa ICCJ, Cristina Tarcea, a transmis CCR o opinie in legatura cu sesizarea depusa de Guvern privind formarea completurilor de cinci judecatori in care cere ca aceasta sa fie declarata „inadmisibila”. Tarcea aduce ca argument tocmai o opinie formulata de Tudorel Toader in 2017.
Tarcea arata ca actualul ministru al Justitiei avea in anul 2017 acelasi punct de vedere cu Inalta Curte in cazul formarii completurilor de 5 judecatori. Tarcea se bazeaza pe un proiect de modificare si completare a Legilor Justitiei, care a fost trimis, in august 2017, de Tudorel Toader catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) . Acesta apare inca pe site-ul Ministerului Justitiei.
„Astfel, insusi titularul cererii de sesizare a Curtii Constitutionale, in calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin ministerul sau de resort, respectiv prin Ministerul Justitiei, oferea, cel putin la momentul anului 2017, aceeasi intepretare”, remarca ironic Cristina Tarcea, citata de ziare.com.
Inalta Curte pune chiar si link-ul de pe site-ul Ministerului Justitiei, in cererea trimisa la CCR.
Ministerul Justitiei oferea in august 2017 aceeasi intepretare cu cea data de Inalta Curte in septembrie 2018.
„Acest lucru ofera cea mai clara dovada a faptului ca interpretarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu era una singulara, ci era imbratisata chiar de catre autoritatea care acuza in prezent instanta suprema de o voita incalcare a unui inteles clar si lamurit al textului de lege in discutie”, se arata in punctul de vedere trimis a CCR.
Curtea Constitutionala va dezbate, pe 7 noiembrie, sesizarea facuta de premierul Viorica Dancila in legatura cu un posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.
Gvernul a facut sesizarea privind completurile de 5 judecatori adupa ce Liviu Dragnea s-a declarat nemultumit ca este judecat de un complet, care a fost constituit la inceputul acestui an, in baza prevederilor legale.
Tarcea cere in punctul de vedere trimis la CCR sa respinga ca inadmisibila solicitarea facuta de Viorica Dancila, deoarece in acest caz nu este vorba de un conflict de natura constitutionala, asa cum a fost interpretat prin jurisprudenta Curtii Constitutionale.
Judecatorul mai cere, in susbsidiar, respingerea ca nefondata a solicitarii si arata ca in acest caz Inalta Curte si-a exercitat doar „atributiile constitutionale de interpretare si aplicare unitara a legii, fara a interfera cu atributiile puterii legislative.”