externe

Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica spune ca revenirea Germaniei la energia nucleara este „logica”

Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a declarat intr-un interviu ca este „rational” ca Germania sa revina la energia nucleara, chiar daca eliminarea treptata a acesteia a fost finalizata in 2023, relateaza DW.

„Cred ca este o pozitie logica. Este o pozitie rationala”, a declarat Rafael Grossi agentiei de presa germane DPA, mentionand ca Germania este singura tara din lume care a eliminat complet energia nucleara.

Vorbind la Conferinta COP29 ONU privind schimbarile climatice de la Baku, Azerbaidjan, Grossi a adaugat: „S-ar putea sa va intrebati: de ce restul lumii vede lucrurile diferit… Eu respect politica germana, iar voi treceti printr-o faza foarte complexa”.

El a spus ca „nu este surprins” ca a fost reluata o dezbatere cu privire la revenirea la energia nucleara, deoarece aceasta nu emite aproape deloc gaze cu efect de sera.

„De aceea tarile care au sector nuclear vor sa-l extinda”, a spus el. „Iar multe tari care nu aveau centrale nucleare vor acum energie nucleara”, a continuat el.

Grossi a subliniat, totusi, ca Germania va avea nevoie mai intai de o evaluare riguroasa daca si cum ar putea fi repuse in functiune centralele sale nucleare.

In Germania a existat o miscare publica impotriva energiei atomice aproape de cand prima centrala nucleara comerciala a tarii a intrat in functiune in 1969, provocata de ingrijorarea oamenilor fata de consecintele devastatoare ale unui potential accident nuclear.

Dezastrele nucleare precum cel de la Cernobil in 1986 si Fukushima in 2011 au generat apeluri pentru renunta la centralele nucleare in Germania.

Confruntandu-se cu o opozitie puternica fata de energia nucleara dupa catastrofa din 2011 din Japonia, fostul cancelar Angela Merkel a initiat eliminarea totala a centralelor atomice ale Germaniei.

Inainte de inceperea procesului, energia nucleara reprezenta aproximativ 13,3% din energia tarii. Renuntarea la industria nucleara si dependenta din ce in ce mai mult de gazul rusesc ieftin a provocat o criza energetica in Germania, ca urmare a invaziei Ucrainei din 2022 si a sanctiunilor care au urmat impotriva companiilor rusesti de combustibil.

Potrivit unui articol din 2024 din Jurnalul International de Energie Durabila, Germania ar fi putut economisi sute de miliarde de euro si ar fi putut reduce emisiile de carbon cu pana la 70% prin dezvoltarea energiei nucleare in loc sa o respinga.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

2 ore ago

Dorel din Bucuresti. Stalpul prabusit a fost bagat inapoi, insa invers – FOTO

Stalpul de iluminat care s-a prabusit, marti, pe un tramvai in Piata Unirii a fost…

27 de minute ago

Instanta a decis, poate sa inceapa procesul in care Teodosie este acuzat de „cumparare de influenta”. Teodosie: „Numai Dumnezeu poate sa-i judece pe ierarhi”

Judecatorii Curtii de Apel Constanta au respins joi, ca fiind nefondata, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS…

58 de minute ago

Profesor universitar: „Tocmai am primit salariul pe luna octombrie. Cel care indruma doctoranzi e platit mai prost decat un gunoier”

Cristian Preda, profesor de stiinta politica si fost decan al Facultatii de Stiinte Politice din…

2 ore ago

Germania a interzis terminalelor de GNL sa accepte livrari de gaz rusesc: „Nu acceptati nimic”

Ministerul German al Economiei a dat instructiuni terminalelor de import detinute de stat sa refuze…

2 ore ago

Propagandistii rusi si-au exprimat incantarea fata de nominalizarile din administratia lui Trump: „Toti sunt absolut minunati!” – VIDEO

Celebri realizatori TV din Rusia si-au aratat satisfactia cu privire la desemnarile din cabinetul presedintelui…

2 ore ago