Seful Anticoruptiei din MAI a fost dat afara. Serviciul secret al MAI i-a gasit probleme grave

news

Directorul general al Directiei Generale Anticoruptie, Alexandru Catalin Ionita, a fost eliberat din functie, anunta miercuri Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, decizia a fost luata intrucat acesta nu mai detine autorizatia de acces la informatii clasificate din partea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, necesara exercitarii functiei.

In prezent, arata sursa citata, ofiterul este pus la dispozitia Ministerului Afacerilor Interne in vederea stabilirii altor atributii profesionale.

Conducerea Directiei Generale Anticoruptie este asigurata, conform atributiilor din fisa postului, de catre adjunctii acestei structuri.

Avizul ORNISS, care da dreptul posesorului sa aiba acces la informatii clasificate, este obligatoriu pentru conducatorii structurilor din Ministerul de Interne. Directia Generala Anticoruptie are ca scop documentarea infractiunilor de coruptie din Ministerul de Interne.

Conform procedurilor, Directia Generala pentru Protectie Interna din Ministerul de Interne face o verificare si transmite o propunere catre Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, autoritate care da decizia finala.

In acest caz, accesul interzis la informatii secrete echivaleaza cu schimbarea din functie.

Numit in ianuarie 2018 la conducerea Politiei Romane, Catalin Ionita a demisionat sase luni mai tarziu, invocand motive personale.

La o zi dupa demisie, in 27 iunie, a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat ca este urmarit penal pentru trafic de influenta si fals in declaratii in forma continuata, fapte comise in perioada in care era seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1, dosarul fiind constituit in 2018.

Conform procurorilor, in perioada 2009-2010 cand indeplinea functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, Catalin Ionita „a pretins de la suspecta Dinu Petruta (persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 18 hectare, in localitatea Popesti-Leordeni, judetul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare din suprafata respectiva, promitand in schimb ca ii va determina pe functionarii publici cu atributii in acest sens sa urgenteze finalizarea procedurii de punere in posesie”.

El spunea atunci ca nu isi face probleme pentru ca este nevinovat, cariera sa fiind „impecabila”.

„Cariera mea este impecabila si voi merge pana in panzele albe sa imi dovedesc nevinovatia. (…) Nu exista nicio abatere a mea de la lege si de la morala si voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea sa clarific aceste aspecte”, a mai spus fostul sef al Politiei Romane, care a mai fost audiat o data la DNA.

La o zi dupa prima sa citare la DNA, in 28 iunie, chestorul Catalin Ionita revenea la conducerea Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne.

la sfarsitul anului 2019, procurorii DNA au clasat dosarul in care Catalin Ionita a fost cercetat penal pentru trafic de influenta si fals in declaratii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: