Seful armatei franceze spune ca dronele mici isi vor pierde avantajul pe campul de lupta. Dar Ucraina probabil ca nu va schimba tactica prea curand
Dronele aeriene de mici dimensiuni au dominat campul de lupta din Ucraina, dar, potrivit sefului Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre Schill, acestea si-ar putea pierde in curand avantajul de lupta, relateaza Business Insider.
Vorbind la expozitia de aparare Eurosatory de la Paris din 19 iunie, Schill a spus ca avantajul lor reprezinta doar „un moment in istorie”, a scris Defense News.
„Chiar acum este exploatata, asta este clar, si trebuie sa ne protejam. Astazi, sabia, in sensul de drona aeriana, este puternica, mai puternica decat scutul. Scutul va creste”, a spus el.
Fostul ofiter al armatei britanice Christopher Lincoln-Jones a declarat pentru Business Insider ca utilizarea dronelor de mici dimensiuni in razboi va avea probabil „flux si reflux”.
El a spus: „Ceea ce se va intampla este ca, pe masura ce inteligenta artificiala devine din ce in ce mai buna si simturile devin mai bune, dronele de dimensiuni medii vor domina mai degraba decat cele mici”.
„Dronele mini sunt limitate de faptul ca tehnologia bateriilor nu este inca suficient de buna pentru ele. Si, desi pot transporta o incarcatura mica sau o arma, nu sunt foarte bune impotriva tintelor militare”, a adaugat Lincoln-Jones.
Dronele FPV (First Person View) au avut un succes urias pe campul de lupta pana in prezent, dovedindu-se a fi mai ieftine si mai precise decat majoritatea artileriei, deoarece pot fi ghidate direct catre tinta.
In aprilie, un oficial NATO a declarat pentru revista Foreign Policy ca mai mult de doua treimi din tancurile rusesti distruse de Ucraina in ultimele luni au fost tintite cu FPV-uri.
Ucraina a bombardat, de asemenea, rafinariile de petrol si bazele aeriene rusesti cu drone, ca parte a unei campanii pe scara larga de intrerupere a aprovizionarii militare rusesti si de blocare a fortelor aeriene ruse.
Dar Lincoln-Jones si Bagwell au reluat avertismentele generalului Schill conform carora contramasurile impotriva dronelor avanseaza si vor face ca dronele de mici dimensiuni sa devina din ce in ce mai putin eficiente.
„Vor fi folosite tot felul de tehnici pentru a bruia semnalele, semnalul video sau semnalul GPS”, a spus Bagwell.
„Daca nu puteti cripta si folosi linia vizuala directa pentru a va controla drona, sunteti foarte vulnerabil la aproape toate sistemele de razboi electronic”, a spus Lincoln-Jones. „Trebuie doar sa stiti pe ce frecventa opereaza drona din punctul de vedere al comenzilor sale”, a mai spus el.
Productia de drone continua sa creasca in Ucraina, in ciuda numarului tot mai mare de sisteme de aparare utilizate impotriva tehnologiei. Mai mult de 200 de companii produc in prezent drone aeriene in tara, iar lucratorii produceau aproximativ 50 000 de FPV-uri pe luna pana in decembrie, a raportat Forbes.
De asemenea, ambele parti investesc bani in dezvoltarea de drone dotate cu inteligenta artificiala care pot ocoli sistemele de razboi electronic.