Seful celui mai mare partid din UE avertizeaza ca Ungaria a deschis usa spionilor rusi. Budapesta a relaxat regimul de vize pentru rusi si bielorusi

externe

Budapesta

Seful Partidului Popular European, Manfred Weber, a cerut ca la summitul liderilor UE din octombrie sa se discute despre decizia Ungariei de a relaxa restrictiile privind vizele pentru rusi si bielorusi, relateaza Financial Times.

O scrisoare in acest sens a fos trimisa sefului Consiliului European, Charles Michel.

Weber a declarat ca miscarea Ungariei ar permite rusilor neverificati sa calatoreasca liber in cea mai mare parte a UE.

Luna aceasta, Ungaria a publicat detaliile unui nou sistem rapid de vize pentru cetatenii din opt tari, inclusiv Rusia si Belarus, care vor putea intra in Ungaria fara controale de securitate sau alte restrictii.

Budapesta a declarat ca multi dintre acestia vor construi o centrala nucleara folosind tehnologie ruseasca.

Dar Weber crede ca necesitatea unui nou sistem de procesare a vizelor in Ungaria este „indoielnica”. Politicianul a avertizat ca acesta ar putea „crea lacune serioase pentru spionaj si ar putea permite unui numar mare de rusi sa intre in Ungaria cu o supraveghere minima, creand un risc serios pentru securitatea nationala”.

„O astfel de politica ar putea, de asemenea, sa faciliteze deplasarea rusilor prin zona Schengen pentru a ocoli restrictiile prevazute de legislatia UE”, a avertizat Weber.

In scrisoare Weber solicita liderilor UE „sa ia cele mai stricte masuri pentru a proteja imediat integritatea spatiului Schengen, pentru a limita riscurile de securitate care au aparut deja si pentru a preveni initiative similare din partea statelor membre in viitor”.

In conformitate cu normele UE, guvernele nationale au dreptul de a decide cu privire la migratia legala si permisele de munca. Persoanele din afara UE care detin o viza UE pot circula de obicei liber in spatiul Schengen, care cuprinde 29 de tari, inclusiv Norvegia si Elvetia.

Ungaria si Rusia au semnat calendarul pentru construirea centralei nucleare Paks II in luna noiembrie a anului trecut.

Paks II este un proiect de extindere a centralei nucleare Paks in valoare de 12 miliarde EUR, care se desfasoara sub conducerea Rosatom si este finantat in principal printr-un imprumut de stat rus.

Ungaria a semnat, de asemenea, un acord cu Belarus privind asistenta pentru construirea unui reactor nuclear.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: