Seful DIICOT, reactie neasteptat de dura impotriva lui Liviu Dragnea. Bugetul propus de PSD va bloca institutia dupa numai sase luni
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) critica proiectul de buget, spunand ca banii care ii vor fi repartizati vor permite desfasurarea activitatii institutiei pentru cel mult sase luni si pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs. DIICOT afirma ca are datorii semnificative la utilitati, iar pentru a nu fi debransate de la curent, apa sau gaz la unele sedii angajatii au platit din banii lor facturile. DIICOT reclama si ca in buget nu au fost prevazuti banii pentru plata salariilor si a dotarilor pentru cei 50 de politisti judiciari.
Intr-un comunicat transmis joi, DIICOT afirma ca banii alocati prin proiectul de buget nu permit desfasurarea activitatii institutiei in conditii optime si pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs.
Potrivit DIICOT, institutiei i-au fost alocati pentru “Bunuri si servicii” 14.500.000 de lei, din care 2.000.000 lei reprezinta fondul de flagrant, suma care nu poate fi utilizata pentru plati de bunuri si servicii. Avand in vedere ca pentru buna desfasurare a activitatii sunt necesare credite bugetare de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/luna, rezulta faptul ca, intr-un an, sunt necesare credite de 18.000.000 -19.000.000 lei, afirma institutia.
DIICOT spune ca la 31 ianuarie avea debite de 3.595.374,59 lei, astfel ca, dupa achitarea acestora, creditele ramase vor asigura functionarea institutiei pentru o perioada de cel mult 6 luni.
Datorii semnificative se inregistreaza si la plata serviciilor postale, de telefonie fixa si mobila, servicii de curatenie, service-uri auto si intretinerea si functionarea echipamentelor, iar societatile care furnizeaza utilitati (energie electrica, gaze naturale, apa, canal si salubrizare) au emis somatii pentru debransare de la aceste utilitati, in conditiile in care activitatea DIICOT se defasoara in 42 de sedii.
Pentru a nu fi debransate de la utilitati, la unele dintre sedii datoriile au fost achitate de catre angajati din banii lor, iar in unele cazuri salariatii au cumparat materiale necesare desfasurarii activitatii, mai spun reprezentantii DIICOT.
„O alta cauza care conduce la blocarea activitatii institutiei o reprezinta faptul ca, pana la data de 06.02.2019, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, desi DIICOT a transmis numeroase solicitari atat ordonatorului principal de credite cat si Ministerului Finantelor Publice. Ca si consecinta, institutia se afla in imposibilitatea achitarii la timp a facturilor curente, precum si a celor restante. Totodata, creditele cuprinse in proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I „Cheltuieli de personal” si Titlul II „Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor si a dotarilor cu mijloacele necesare desfasurarii activitatii celor 50 de politisti judiciari prevazuti la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobata prin Legea 120/2018. Precizam ca, incadrarea in structura D.I.I.C.O.T. a acestor politisti este necesara si utila din perspectiva asigurarii deplinei functionari operationale a institutiei si pentru o aparare sociala eficienta impotriva unor fenomene infractionale grave si chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul si consumul ilicit de droguri, traficul de substante psihoactive si traficul de precursori)”, adauga DIICOT.