Seful ELCEN apeleaza la ajutorul divin: „In aceasta iarna speram la Dumnezeu sa nu avem o iarna grea. Daca avem o iarna grea se va pune presiune pe reteaua electrica”

news

Claudiu Cretu

Datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei si este nevoie ca Primaria Municipiului Bucuresti sa se implice financiar sa reduca din aceasta datorie, astfel incat sa nu fie sincope cu gazele, a declarat, luni, directorul general al companiei, Claudiu Cretu, la un eveniment de specialitate.

„Se pare ca toate premisele sunt foarte bune, asa ca vin eu la final sa ridic niste semne de intrebare. Deci, raportat la pregatirea de iarna, asa cum am auzit, sunt gaze, avem contracte de gaze, nu vedem nicio problema din acest punct de vedere. Problema, ca intotdeauna, este aceeasi: banii, pentru ca toata lumea de aici, de la masa, pleaca de la premisa naturala, valabila si normala intr-o economie: livrezi o marfa, incasezi. Asta ne dorim si noi de foarte mult timp. Termoficarile sau Termoficarea din Bucuresti isi dorea, are acest vis de vreo 15 ani, traiesc si eu cu acest vis sa ajungem cu factura in scadenta. Astazi, datoria catre ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este asa o problema mare, dar, din acest moment, incep facturile de gaze, facturi care se platesc in avans. Deci, la inceputul lunii trebuie sa platim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie.

Este nevoie ca Primaria Municipiului Bucuresti sa se implice financiar, sa reduca din aceasta datorie de un miliard, astfel incat sa nu fie sincope cu gazele, pentru ca iarna are vreo sase luni. Abia astept sa se termine aceasta campanie electorala, pentru ca acum, daca spunem ceva, se interpreteaza in spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. Dupa ce se termina campania, evident ca si situatia va fi mai complicata”, a afirmat Cretu, la conferinta Focus Energetic „Provocarile iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic national”.

In ceea ce priveste CET-urile, Claudiu Cretu a amintit cele trei proiecte noi depuse la Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor Grozavesti, Progresu si Sud, dar care vor fi finalizate abia in 3 – 4 ani.

„Cum sunt CET-urile? Pai tot alea, din ’64 – ’66, de pe vremea lui Dej. Le-am mai ciocanit, le-am mai carpit, speram sa fie bine. Doamne ajuta, cu Dumnezeu inainte sa mai trecem inca o iarna. Bun, dar ce facem mai departe? Aici este vestea buna. Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozavesti, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, deci premise bune sunt, dar, pana la punerea in functiune, trec vreo 3 – 4 ierni. Deci, mai sunt vreo 3 – 4 ierni in care nu avem acei megawati. Asta daca totul merge bine”, a atentionat el.

In plus, aceste proiecte trebuie cofinantate cu cel putin 40% din valoare.

„Banii de la Fondul de Modernizare nu sunt 100% gratis, ca sa fie clar pentru toata lumea. Sunt in procent de 60, 60 si ceva la suta, deci trebuie cofinantati. Ca sa cofinantam aceste proiecte, inseamna sa avem o situatie financiara sanatoasa. Ne intoarcem la miliarde. Deci, ramane riscul cu miliardul, o sa spun la fiecare conferinta asta. Daca dispar din peisaj inseamna ca s-a platit miliardul. Deci, sa dam un mesaj cat se poate de pozitiv: suntem pregatiti de iarna. Reteaua are pierderi astazi de doar 2.100 tone/ora, deci nu este ceva foarte grav, nu s-a depasit maximumul – toata lumea a inteles ironia. Cu alte cuvinte, in aceasta iarna speram la Dumnezeu sa fie o iarna ca ultimele 3, 4, 5, 6, sa nu avem o iarna grea, pentru ca daca avem o iarna grea se va pune presiune pe reteaua electrica, pentru ca toata lumea baga in priza ce are prin casa”, a adaugat directorul general al ELCEN, citat de Agerpres.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: