Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a anuntat vineri ca va supune plenului CSM spre analiza oportunitatea demiterii din functie a sefului Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.
„Inspectia Judiciara este o institutie importanta a autoritatii judecatoresti. Ca membru CSM – calitate incredintata prin vot de aproape 1.000 de judecatori, cred sincer ca managementul sau trebuie sa fie cel mai performant posibil. Am oferit deja spre analiza colegilor de plen cateva date pe care le consider ingrijoratoare. Si cred cu tarie ca trebuie sa supun plenului CSM spre analiza oportunitatii demiterii din functie a inspectorului sef si nu doar avand in vedere perceptiile destul de ingrijoratoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci si pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei.
Mai consider ca trebuie initiat pentru analiza CSM un demers privind necesitatea elaborarii unor propuneri legislative care sa intareasca statutul inspectorilor judiciari, sa asigure si mai mult respectarea standardelor de competenta si care sa contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate”, spune Bogdan Mateescu intr-un mesaj postat pe Facebook.
Judecatorul considera ca ar trebuie reevaluat actualul mecanism care pune in mainile unei singure persoane (inspectorul sef) atributul numirii comisiilor de concurs pentru recrutarea inspectorilor, al adoptarii tuturor reglementarilor proprii, inclusiv cele vizand evaluarea inspectorilor si mai ales de supervizare (confirmare/infirmare) in proceduri disciplinare.
Vineri, Inspectia Judiciara a trimis o scrisoare deschisa sefei CSM, Lia Savonea, in care isi exprima ingrijorarea cu privire la „atacurile sustinute” la adresa institutiei „concentrate pe ideea asimilarii sale cu o structura opresiva”, dar si de „atitudinea ostila” manifestata de unii membri ai Consiliului.
„Atacurile sustinute la adresa Inspectiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilarii sale cu o structura opresiva, precum si pe evaluarea trunchiata a activitatii desfasurate de inspectorii judiciari, ne obliga sa abandonam rezerva ce caracterizeaza comunicarea noastra publica si sa ne exprimam deschis ingrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestata, din pacate, si de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Incercarile repetate de asimilare a Inspectiei Judiciare cu o structura opresiva sunt deosebit de grave. Simpla lecturare a legii permite oricui sa observe ca inspectorii judiciari nu pot sa dispuna nicio masura privind drepturile judecatorilor si procurorilor sau in legatura cu cariera acestora”, spune Inspectia Judiciara in scrisoarea trimisa la CSM.
Joi, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor a solicitat demiterea urgenta a conducerii Inspectiei Judiciare, pe motiv ca institutia are „rezultate dezastruoase”, aducand ca argument faptul ca peste 70% din actiunile disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara in cazul procurorilor, in ultimii trei ani, au fost respinse de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…