Seful NATO indeamna Germania sa creasca cheltuielile pentru aparare: „Nu va exista un sfarsit rapid al razboiului din Ucraina”

externe

NATO, Secretary General, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Germaniei sa creasca cheltuielile pentru aparare, relateaza Deutsche Welle.

Intr-un interviu acordat grupului de presa Funke, Stoltenberg a declarat: „In timpul Razboiului Rece, cand Konrad Adenauer sau Willy Brandt guvernau, cheltuielile pentru aparare reprezentau intre trei si patru procente din productia economica”.

„Am facut-o atunci, iar astazi trebuie sa o facem din nou si noi”, a incurajat Stoltenberg, subliniind ca situatia este similara in tara sa natala, Norvegia, unde cheltuielile pentru aparare nu au atins tinta de 2% la care s-au angajat statele membre NATO.

Stoltenberg a spus ca stie, din anii in care a condus guvernul norvegian, „cat de dificil este sa bugetezi mai multi bani pentru aparare, atunci cand sunt necesare cheltuieli mai mari si pentru sanatate, educatie sau infrastructura”.

La scurt timp dupa ce Rusia a lansat invazia in Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a promis 100 de miliarde de euro din bugetul pe 2022 pentru cheltuieli militare si a promis ca va atinge 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare.

In iunie, Scholz a declarat din nou in Bundestag ca guvernul german intentioneaza sa cheltuiasca 2% din PIB in 2024 „pentru prima data in ultimele decenii”, cel putin daca proiectiile actuale privind bugetul si PIB-ul se dovedesc corecte.

Guvernul german a sprijinit Ucraina din punct de vedere militar prin furnizarea de echipamente si arme. Acestea provin din stocurile fortelor armate ale tarii si din livrari finantate din fonduri guvernamentale pentru consolidarea capacitatii de securitate.

Seful NATO a subliniat ca nu va exista un sfarsit rapid al razboiului din Ucraina. „Cele mai multe razboaie dureaza mai mult decat se asteapta atunci cand incep”, a spus Stoltenberg.

„Ne dorim cu totii o pace rapida”, a mai spus Stoltenberg.

„Dar, in acelasi timp, trebuie sa recunoastem: Daca presedintele Zelenski si ucrainenii inceteaza sa mai lupte, tara lor nu va mai exista”, a mai spus seful NATO.

„Daca presedintele Putin si Rusia depun armele, vom avea pace”, a spus Stoltenberg.

Seful NATO a mai spus ca este increzator ca Ucraina se va alatura la un moment dat aliantei. „Nu exista nicio indoiala ca Ucraina va fi in cele din urma in NATO”.

Summitul NATO de la Vilnius s-a incheiat in iulie cu un cadru care deschide calea pentru garantii de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru a descuraja agresiunea rusa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: