Seful NATO, Jens Stoltenberg avertizeaza, in interviul acordat BBC, jurnalistei Laura Kuenssberg, in legatura cu „alianta de puteri autoritare” care ameninta democratiile occidentale, subliniind parteneriatul din ce in ce mai strans dintre Rusia, Iran, China si Coreea de Nord, potrivit Irish Mirror.
Occidentul se afla intr-un pericol mai mare decat a fost vreodata, a declarat seful NATO intr-un avertisment teribil, vorbind o alianta care actioneaza impotriva democratiilor occidentale.
Jens Stoltenberg a evidentiat relatiile tot mai puternice dintre Rusia, Iran, China si Coreea de Nord, in timp ce a intarit ideea ca lumea este „mai periculoasa” si „mult mai imprevizibila” si „violenta” decat a fost vreodata.
Moscova isi ipotecheaza viitorul in favoarea Beijingului
„China sustine economia de razboi rusa, livrand piese cheie pentru industria de aparare si, in schimb, Moscova isi ipotecheaza viitorul in favoarea Beijingului”, a declarat el pentru Laura Kuenssberg.
De asemenea, Rusia furnizeaza tehnologie atat Iranului, cat si Coreei de Nord in schimbul munitiilor si echipamentelor militare, a precizat secretarul general al NATO, ceea ce ar reprezenta un „comert incredibil de periculos” in contextul razboiului in curs de desfasurare din Ucraina, declansat de invazia rusa in februarie 2022 dar si al conflictului violent din Gaza, declansat de atacul grupului militant Hamas, sustinut de Iran, asupra Israelului in 7 octombrie 2023, care a fost urmat de represalii intense din partea Israelului.
Conflictul din Gaza este mai complicat decat cel din Ucraina
SUA si aliatii sai din NATO sunt de partea Israelului si a Ucrainei, in timp ce Iranul, Rusia, Coreea de Nord si, intr-o masura mai mica, China, sunt de partea Rusiei si a Hamas, desi conflictul din Gaza este mai complicat decat cel care se desfasoara in Ucraina, spune seful NATO.
In esenta, pericolul provine din posibilitatea ca o tara NATO sa se implice pe deplin intr-un conflict in care una dintre tarile asa-numite „autoritare” este implicata, deoarece ar putea izbucni un razboi total, devenind al treilea razboi mondial.
De acest lucru se tem acum SUA si aliatii sai, dupa ce Israelul a lansat un atac aerian mortal asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, ucigand sapte dintre cei mai importanti oficiali ai tarii, in timp ce Iranul a promis ca se va razbuna nu doar pe Israel, ci a cerut, de asemenea, ca SUA sa fie considerate responsabile pentru acest atac.
NATO spera sa trimita un „mesaj foarte clar” premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat Stoltenberg, in timp ce blocul militar indeamna tara sa faca „semnificativ mai mult” pentru a reduce numarul victimelor civile in conflict.
Fortele de aparare israeliene (IDF) au ucis peste 33.000 de persoane in conflictul de pana acum, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, controlat de Hamas, iar multe dintre aceste victime sunt femei si copii. Bombardamentele neincetate ale FDI asupra spitalelor si taberelor de refugiati din regiune au dus la pierderi masive de vieti omenesti, zeci de persoane fiind ucise in lovituri care ar fi trebuit sa ucida doar o singura persoana.
„Trebuie sa sprijinim Ucraina timp de mai multi ani”
Razboiul din Ucraina este o alta poveste. SUA si aliatii sai din NATO au oferit ajutor tarii in timp ce aceasta se razboieste cu Rusia – ceea ce reprezinta in esenta scopul pentru care a fost infiintat blocul de tratate, pentru a tine Rusia la distanta in timpul Razboiului Rece, cu decenii in urma.
Stoltenberg a declarat pentru BBC ca indeamna NATO si pe aliatii sai sa ofere mai multe fonduri pentru regiune, dar ca NATO nu poate face mai mult decat atat pentru a-si ajuta aliatul, despre care a spus ca va trebui sa fie de acord cu unele „compromisuri”.
Un acord de finantare pe termen lung este asteptat sa fie incheiat de membrii aliantei militare in luna iulie, a spus el, in timp ce continua neobosit sa faca lobby pe langa statele membre pentru a pune la dispozitie mai multi bani pentru efortul de razboi din Ucraina.
El doreste sa ofere 100 de miliarde de euro (86 de miliarde de lire sterline), pe parcursul catorva ani, pentru aceasta tara, dar multe tari, inclusiv SUA, sunt inca reticente in a contribui suficient pentru a atinge acest total.
El a adaugat: „Chiar daca credem si speram ca razboiul se va incheia in viitorul apropiat, trebuie sa sprijinim Ucraina timp de mai multi ani, pentru a le construi apararea si pentru a descuraja viitoarele agresiuni. Dar Ucraina insasi va trebui sa contribuie si ea”, a spus el.
Stoltenberg a declarat ca aliatii NATO colaboreaza cu alte tari aliate din intreaga lume, inclusiv Japonia si Coreea de Sud, pentru a stavili agresiunea din partea a ceea ce a numit „alianta tot mai puternica a puterilor autoritare”.
Rusia a lansat un puternic atac cu rachete si drone asupra Ucrainei in noaptea de…
Grupul de partizani Atesh a sabotat o cale ferata cheie din regiunea Zaporijia, ocupata de…
Presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping au convenit sambata ca fiintele umane…
Potrivit ISU Arges, un barbat a fost atacat si ranit de un urs, duminica, in…
Atacurile aeriene israeliene asupra satului Khreibeh din districtul Baalbek, din estul Libanului, au ucis sambata…
10.575 de candidati s-au inscris pentru a sustine duminica examenul de intrare in Rezidentiat, dintre…