NATO sustine integritatea teritoriala a Bosniei si este ingrijorata de „interferenta straina maligna”, inclusiv din partea Rusiei, in aceasta regiune volatila din Balcani, care a trecut printr-un razboi devastator in anii 1990, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relateaza Associated Press.
Sarajevo este prima oprire din turneul lui Stoltenberg in tarile din Balcanii de Vest, care va include si Kosovo, Serbia si Macedonia de Nord.
„Aliatii sustin cu tarie suveranitatea si integritatea teritoriala a Bosniei-Hertegovina”, a declarat Stoltenberg reporterilor. „Suntem ingrijorati de retorica secesionista, precum si de interferenta straina maligna, inclusiv a Rusiei”, a mai spus el.
Exista temeri larg raspandite ca Rusia incearca sa destabilizeze Bosnia si restul regiunii si astfel sa mute cel putin o parte din atentia lumii de la agresiunea sa asupra Ucrainei.
Moscova il sustine in mod deschis pe presedintele sarb bosniac secesionist si pro-rus Milorad Dodik, care a cerut in mod repetat destramarea tarii si alipirea jumatatii Bosniei controlate de sarbi la Serbia vecina.
„Acest lucru ameninta sa submineze stabilitatea si impiedica reformele”, a declarat Stoltenberg. „Toti liderii politici trebuie sa lucreze pentru a pastra unitatea, a construi institutii nationale si a realiza reconcilierea. Acest lucru este crucial pentru stabilitatea si securitatea tarii”, a continuat el.
NATO a jucat un rol important in incheierea razboiului din Bosnia din 1992-1995 si in punerea in aplicare a unui plan de pace sponsorizat de SUA, care a impartit tara aproximativ in doua regiuni foarte autonome, una controlata de sarbii bosniaci si cealalta de bosniaci, in majoritate musulmani, si de croatii bosniaci.
„NATO s-a angajat in Bosnia-Hertegovina de ani de zile”, a declarat Stoltenberg. „Securitatea dumneavoastra conteaza pentru regiunea Balcanilor de Vest si conteaza pentru Europa”, a mai spus el.
Conducerea sarbilor bosniaci blocheaza de ani de zile cererea de aderare la NATO a Sarajevo, lucru la care se opune si Rusia.
Stoltenberg a spus ca acest lucru ar trebui sa inceteze.
„Fiecare tara are dreptul de a-si alege propriile acorduri de securitate fara interferente straine”, a spus el.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…