news

Seful Romarm, retinut de DNA, a lucrat 10 ani la SRI. Cum se prezinta: „Manager extrem de motivat, nivel ridicat de integritate”

Directorul general al Romarm, Gabriel Tutu, retinut de DNA alaturi de Victor Piturca intr-un dosar privind livrarea de masti neconforme catre MApN a lucrat zece ani la SRI, conform propriei prezentari. Tutu este acuzat ca a luat o spaga de 50.000 de lei.

„Un manager extrem de motivat si proactiv, cu o experienta solida in domeniul sistemelor de securitate si siguranta a informatiei. Nivelul ridicat de integritate si sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite in pozitia de manager.

10 ani de experienta in Serviciul Roman de Informatii si 5 ani de securitate comerciala, timp in care au fost mentinute colaborari prolifice cu mai multe agentii guvernamentale, diplomatice si de informatii.

Abilitati excelente de management si leadership, cu o experienta dovedita in securitatea si gestionarea riscurilor in medii dificile si cu risc ridicat. Experienta in managementul companiilor de stat si a institutiilor guvernamentale”, s-a descris Tutu pe site-ul Romarm.

Citeste si: Comunicatul oficial al DNA privind retinerea lui Piturca si a sefului Romarm, Gabriel Tutu. Teapa de 8.647.584 lei

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 30 ianuarie 2023, a suspectilor:

TUTU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influenta in forma continuata,
– fals intelectual;

Persoana fizica, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunii de cumparare de influenta.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, in perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Tutu Gabriel, in calitatea mentionata mai sus, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de cealalta persoana cercetata in prezenta cauza, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica (ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie).

Prin demersurile mentionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor mentionate mai sus, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului).

2. Intr-un context asemanator, in perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Tutu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale (MApN) a unui prieten de-al sau, fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta, (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

In schimbul acestor „servicii” suspectul Tutu Gabriel ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul M.Ap.N. si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens.

In contextul mentionat mai sus, suspectul Tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecti li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: gabriel tutu

Recent Posts

In fata liderilor UE, Orban vorbeste in numele „prietenului” Trump: „Americanii vor renunta la acest razboi. Europa nu poate finanta singura acest razboi”

Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…

31 de minute ago

Estonia testeaza rachete antiaeriene in Ucraina: „Rachete low-cost pentru doborarea tintelor aeriene, in special a dronelor”

Compania estoniana de armament Frankenburg Technologies va transfera Ucrainei rachete de aparare aeriana pentru testare,…

26 de minute ago

Romania TV, condamnata sa plateasca 95.000 de euro familiei Sacarin: „Incalcarea dreptului la demnitate, imagine si viata privata”

Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…

20 de minute ago

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

6 ore ago

Date oficiale arata un numar record de nord-coreeni sositi recent in Rusia. Kremlinul nu dezminte implicarea acestora in razboi

Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…

2 ore ago

Liderii UE discuta la Budapesta modalitati de a sprijini Ucraina fara Trump. Ce spune Giorgia Meloni

La o intalnire la Budapesta, liderii Uniunii Europene au discutat despre posibilitatea de a continua…

O oră ago