Razboiul din Ucraina va ajunge la un „punct de cotitura” in luna august, iar Rusia va fi invinsa „inainte de sfarsitul anului”, a prezis seful serviciilor de informatii militare ucrainene, asigurand ca armata va reusi sa recucereasca intregul teritoriu, relateaza AFP, citata de Agerpres.
Victoria nu va fi ”usoara”, dar ”se va intampla”, a declarat Kiril Budanov intr-un interviu acordat postului britanic Sky News publicat vineri seara, in care a aparut senin si s-a declarat ”optimist” avand in vedere evolutia actuala a conflictului.
”Punctul de cotitura va veni in a doua jumatate a lunii august” si ”majoritatea operatiunilor militare se vor incheia pana la sfarsitul anului”, preconizeaza el.
Potrivit lui Budanov, armata rusa „sufera pierderi grele in oameni si arme”, nu in ultimul rand pentru ca Ucraina stie „totul” despre ea, inclusiv planurile sale militare.
Pana in prezent, Rusia nu a reusit sa revendice controlul complet decat asupra unui singur oras important, Herson (sud), iar ofensiva militara despre care multi experti au prezis ca va avea o ascensiune fulminanta a fost marcata de esecuri, in special logistice.
Dupa ce nu a reusit sa ajunga la portile Kievului, statul major rus a fost nevoit sa isi revizuiasca obiectivele, restrangand ofensiva in estul si sudul tarii. La sfarsitul saptamanii, lupte grele se desfasurau in regiunea Donbas. Statul major general ucrainean a raportat ca, in regiunile Donetk si Tavria, armata rusa a folosit „mortiere, artilerie, lansatoare de grenade si mijloace aeriene pentru a provoca daune maxime armatei ucrainene”, vizand personalul, fortificatiile si cladirile.
Ministerul ucrainean al Apararii estimeaza pierderile rusesti la peste 26.000 de soldati, 199 de avioane si aproape 1.200 de tancuri de la inceputul invaziei, la 24 februarie. Surse occidentale vorbesc de 12.000 de soldati rusi ucisi. Cu toate acestea, nu sunt disponibile statistici independente.
Budanov a mai spus ca presedintele rus, Vladimir Putin, se afla ”intr-o stare fizica si psihologica foarte proasta”, afirmand ca acesta este ”foarte bolnav” si ca sufera de ”mai multe boli in acelasi timp, inclusiv de cancer”.
In aprilie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat publicatiile din presa straina potrivit carora Vladimir Putin ar avea cancer drept „inventii si minciuni”. De la inceputul pandemiei, Peskov a reiterat in mod regulat ca Putin, care a fost vaccinat impotriva coronavirusului in martie 2021 si a primit o a treia doza de vaccin in luna septembrie a aceluiasi an, are o ”sanatate excelenta”.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…