Sejm-ul Poloniei permite granicerilor sa deschida focul la frontiera cu Belarus impotriva celor care incearca sa treaca ilegal. Reactiile ONG-urilor

externe

Polonia, anunt, inchiderea granitei, Belarus, pericol, Wagner

Camera inferioara a Parlamentului Poloniei, cunoscuta sub numele de Sejm, a aprobat un proiect de lege care permite fortelor armate, politiei si politiei de frontiera ale tarii sa foloseasca arme de foc impotriva migrantilor care incearca sa treaca ilegal frontiera belarusa. Legea trebuie sa fie aprobata si de Senat, camera superioara a Parlamentului.

Noul proiect de lege, denumit Legea privind apararea nationala, va permite ofiterilor inarmati sa utilizeze arme de foc intr-o gama larga de situatii, inclusiv atacuri asupra vietii sau sanatatii unui ofiter sau a unei alte persoane, atacuri directe asupra inviolabilitatii frontierei de stat, autoaparare preventiva si respingerea unei persoane care nu se supune solicitarii ofiterilor de a arunca o arma sau orice obiect periculos. Termenul „ofiter” include soldatii din armata, ofiterii de politie si politistii de frontiera.

Potrivit Ministerului Apararii din Polonia, proiectul de lege intentioneaza sa rezolve criza migratiei din tara. Cu toate acestea, masurile propuse au starnit preocupari privind drepturile omului in randul activistilor si ONG-urilor, atat la nivel local, cat si international.

Fundatia Helsinki pentru Drepturile Omului (HFHR) a declarat ca Senatul polonez trebuie sa modifice anumite dispozitii ale proiectului de lege propus pentru a respecta obligatiile Poloniei in temeiul Constitutiei si al Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului (CEDO). ONG-ul a explicat ca nerespectarea principiilor coercitiei directe ar ameninta viata persoanelor vulnerabile, precum copiii si femeile insarcinate, care sunt protejate de legislatia nationala. HFHR a adaugat, de asemenea, ca aprobarea excluderii raspunderii politistilor de frontiera ar fi comparabila cu acordarea unui „permis de a ucide” soldatilor tarii.

In plus, directorul regional adjunct pentru Europa al Amnesty International a criticat noul proiect de lege al Poloniei, afirmand ca: „Aceste propuneri creeaza un precedent periculos pentru reglementarea utilizarii si a abuzului potential de arme de foc in Polonia si ar trebui sa fie respinse. In conformitate cu dreptul si standardele internationale, utilizarea fortei impotriva persoanelor trebuie sa fie strict necesara si proportionala cu amenintarea reprezentata; utilizarea armelor de foc este interzisa, cu exceptia situatiilor in care exista o amenintare iminenta de deces sau vatamare grava. Orice incercare a autoritatilor poloneze de a submina aceste principii ar fi ilegala”.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Michael O’Flaherty, si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la dispozitiile propuse si a solicitat Senatului sa se abtina de la adoptarea acestora in forma lor actuala. Intr-o scrisoare adresata Maresalului Senatului, O’Flaherty a subliniat ca proiectul de lege propus ar oferi fortelor armate din zonele de frontiera un cadru juridic „descurajator” care ar descuraja respectarea de catre acestea a regulii proportionalitatii in utilizarea armelor de foc. El a mai adaugat ca excluderea raspunderii politistilor de frontiera ar putea „favoriza o lipsa de responsabilitate si ar sugera o lipsa de angajament fata de obligatiile privind drepturile omului”.

Acest nou proiect de lege vine in contextul escaladarii crizei migratiei in Polonia incepand din 2021. In incercarea de a impiedica fluxul de migranti care traverseaza frontiera tarii cu Belarus, guvernul polonez a pus in aplicare programul „Scutul de Est” pentru a-si fortifica frontiera estica. Guvernul a decis sa ia masuri suplimentare pentru a securiza frontierele tarii in urma decesului unui politist de frontiera polonez.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: