Semne bune. Prima reactie din partea Comisiei de la Venetia in urma sesizarii depuse de Iohannis privind legile justitiei

politica

Comisia de la Venetia a inregistrat solicitarea adresata de presedintele Klaus Iohannis prin care seful statului cere un punct de vedere forului european pe marginea pachetului Legilor Justitiei adoptate de Parlamentul Romaniei.

„Comisia de la Venetia a inregistrat dosarul cu privire la modificarea Legilor Justitiei din Romania, cu nr 924/2018 – Romania – Draft Legislation on the Judiciary, si a anuntat primirea solicitarilor din partea APCE si a presedintelui Iohannis”, se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

„Printr-o scrisoare datata 3 mai 2018, presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis a cerut Comisiei de la Venetia sa ofere o opinie asupra proiectelor de lege de revizuire a legilor referitoare la statutul judecatorilor si procurorilor, legea privind functionarea si organizarea CSM si legea privind organizarea judiciara din Romania. De asemenea, Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a decis, pe 26 aprilie 2018, sa solicite un punct de vedere de la Comisia de la Venetia asupra amendamentelor din proiectele de legi ale Justitiei din Romania”, se arata pe site-ul oficial al Comisiei de la Venetia.

Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca va sesiza Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia pe pachetul de legi ale Justitiei. Seful statului a sesizat, vineri, CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, care face parte din pachetul celor trei legi ale justitiei, informeaza Administratia Prezidentiala.

„Constat chiar de la inceput ca ele (n.r.: legile Justitiei) nu sunt deplin adecvate nici cadrului constitutional intern si nici standardelor europene in materie. Unele dispozitii de modificare a legii 303/2004 au fost declarate neconstitutionale in doua randuri. Cu toate acestea, chestiuni privind integritatea si raspunderea magistratilor contravin Constitutiei. Lege 304/2004 a ajuns la promulgare si am constat ca ridica probleme. Noile reglemetari risca sa blocheze actul de justitie. Apoi sunt create noi structuri menite nu sa eficientizeze justitia, ci sa timoreze magistratii. Nici legea 317/2004 nu are o redactare mai fericita caci ea instituie o segregare a garantului independentei justitiei, prin mutare de la CSM, la sectii. (…) Am decis, ca atare sa trimit intregul pachet inapoi la CCR si in paralel sa sesizez Comisia de la Venetia. De aceea fac un apel catre CCR de a nu se grabi si a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constitutional comun in Europa si care sprijina statele in materie de democratie, inclusiv prin acordarea unui sprijin constitutional de urgenta. Sunt convins ca judecatorii CCR vor avea toata deschiderea pentru un demers care isi propune sa asigure respectare principiilor si valorilor europene in Romania”, a declarat Iohannis.

Pe 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Venetia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: