Peste 40.000 de romani au votat deja in strainatate, dupa numai doua ore de la deschiderea sectiilor de votare. Diaspora voteaza in proportie de aproximativ 90% cu candidatii anti-PSD.
UPDATE Ora 16.00: Peste 55.000 de romani din diaspora au votat
La ora 14.00, ora Romaniei, votasera deja peste 40.000 de romani din strainatate, conform site-ului BEC.
La Bruxelles „s-a format o coada in fata misiunii diplomatice a Romaniei”, anunta europarlamentarul USR Nicu Stefanuta.
„Primii votanti in Usingen, Germania. Sectia de vot este deschisa intr-un cabinet medical al unei doctorite romance. 8 noiembrie, 2019”, anunta fotograful Cosmin Bumbut.
In premiera, anul acesta romanii din afara tarii au la dispozitie trei zile pentru a vota la urne in 835 de sectii de votare. Respectivele sectii sunt deschise astfel: vineri intre ora locala 12:00 si ora locala 21:00, iar sambata si duminica intre ora locala 7:00 si ora locala 21:00. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot pana la ora locala 23:59.
Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din sectiile organizate in afara tarii, pe baza unui document de identitate valabil in ziua votarii: cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic/ pasaportul de serviciu/ pasaportul de serviciu electronic/ pasaportul simplu/ pasaportul simplu electronic/ pasaportul simplu temporar; in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.
Pot vota la alegerile prezidentiale cetatenii romani care au varsta de cel putin 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv; nu au fost pusi sub interdictie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.
In cursa prezidentiala s-au inscris 14 candidati. Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilita prin tragere la sorti, este urmatoarea: Klaus Iohannis – Partidul National Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Miscarea Populara, Dan Barna – Alianta USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Viorica Dancila – Partidul Social Democrat, Catalin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Nationala, Ninel Peia – Partidul Neamul Romanesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Romanie, John-Ion Banu – Partidul Natiunea Romana, Mircea Diaconu – Alianta UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Catarama – Dreapta Liberala, Alexandru Cumpanasu – independent.
In eventualitatea unui al doilea tur, romanii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiasi orar ca in primul tur, in zilele de 22, 23 si 24 noiembrie.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…