Separatistii rusi din Donetk vor sa-i judece pe eroii de la Azovstal. Ucraina continua sa primeasca un sprijin masiv din partea Occidentului
Mii de luptatori ucraineni capturati recent de fortele ruse la Mariupol, port strategic la Marea Azov, urmeaza sa fie adusi in fata justitiei in regiune, potrivit liderului regiunii separatiste Donetk, transmite marti DPA, citata de Agerpres.
Un ”tribunal international” va fi organizat pentru acesti combatanti ucraineni, care timp de mai multe saptamani au opus o rezistenta curajoasa in fata fortelor ruse in combinatul siderurgic Azovstal, a declarat liderul asa-numitei ”Republici Populare Donetk”, Denis Pusilin, citat de agentia de presa rusa Interfax.
Anuntul ar putea afecta sperantele reluarii discutiilor dintre Kiev si Moscova consacrate eventualei incetari a ostilitatilor. Ucraina a solicitat in mod repetat ca luptatorii sai capturati la Mariupol sa fie eliberati de Rusia in cadrul unui schimb de prizonieri.
La trei luni de la inceperea agresiunii militare in tara vecina, fortele ruse incearca sa-si apere pozitiile de la nord de Harkov, al doilea oras ca marime din Ucraina, pregatind o noua ofensiva impotriva orasului Sloviansk, situat mai la sud.
Potrivit unor surse ucrainene, operatiunile ruse din zona oraselor Severodonetk si Bahmut au fost sortite esecului.
Ministerul Apararii britanic a afirmat luni ca in primele trei luni ale invaziei ”Rusia a inregistrat probabil un bilant al deceselor similar cu cel al Uniunii Sovietice in timpul celor noua ani de razboi in Afganistan”.
”O combinatie de tactici slabe, acoperire aeriana limitata, lipsa de flexibilitate si o strategie de comanda ce risca sa sporeasca esecul si sa repete greselile a condus la aceasta rata a pierderilor ridicata, ce continua sa creasca in ofensiva din Donbas”, a explicat ministerul citat.
Intre timp, Ucraina primeste mai mult sprijin din partea unei aliante a tarilor occidentale. La finalul unei videoconferinte a tarilor care sustin eforturile Ucrainei de a se apara in fata invaziei ruse, secretarul american al apararii Lloyd Austin a anuntat ca aproximativ 20 de tari au aprobat transporturi de arme catre Kiev.
Grecia, Italia si Polonia au convenit sa trimita sisteme de artilerie, a spus seful Pentagonului, in timp ce Danemarca a promis rachete, iar alte tari vor oferi asistenta pentru instruirea militarilor ucraineni.
Austin a adaugat ca, de la prima conferinta desfasurata in aprilie in Germania, grupul tarilor care sprijina eforturile Ucrainei de aparare in fata agresiunii ruse a ajuns la 47 de membri, acum participand si Austria, Bosnia, Columbia si Irlanda.