Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu dupa ce Croatia vecina a decis acelasi lucru: „Vrem sa ii respingem pe cei care ne ameninta”
Guvernul sarb a decis, vineri, sa reintroduca serviciul militar obligatoriu, care a fost abolit in urma cu 14 ani, a declarat presedintele Aleksandar Vucic, laudand decizia ca fiind un pas important pentru cresterea capacitatii de aparare a tarii, transmite Reuters.
Guvernul a anuntat ca va forma un grup de lucru pentru a lansa procesul.
Conform planului, barbatii sarbi vor satisface un stagiu obligatoriu de instruire de 60 de zile de antrenament si 15 zile de exercitii militare, a spus guvernul. Serviciul va fi voluntar pentru fete.
Unii experti militari au criticat planul, spunand ca va fi costisitor si ca o perioada atat de scurta de serviciu va contribui prea putin la capacitatile de aparare ale tarii.
Fortele armate ale Serbiei, care a aparut ca stat independent dupa prabusirea sangeroasa a fostei Iugoslavii in anii 1990, au fost pe deplin profesionalizate in 2011, dar raman prost platite si echipate.
Tara, care este candidata la aderarea la Uniunea Europeana, si-a pastrat unitatile de voluntari si de rezerva.
„Nu intentionam sa atacam pe nimeni, dar vrem sa ii respingem pe cei care ne ameninta”, a spus Vucic, dupa ce a semnat, saptamana trecuta, un acord pentru reintroducerea mobilizarii.
Miscarea Serbiei coincide cu o decizie similara a Croatiei, al carei ministru al Apararii a anuntat la inceputul acestei luni ca recrutarea obligatorie, care a fost suspendata in 2008, va fi reintrodusa de la 1 ianuarie 2025.
Serbia, care mentine neutralitatea militara, s-a alaturat Parteneriatului pentru Pace in 2006, iar in 2015 a semnat Planul de actiune pentru parteneriat individual – cel mai inalt nivel de cooperare pentru tarile care nu aspira sa se alature aliantei.
Luna trecuta, Serbia a semnat un acord de referinta cu Dassault Aviation din Franta pentru achizitionarea a 12 noi avioane de lupta Rafale, o miscare care semnaleaza o indepartare de Rusia, aliatul sau traditional si furnizorul de arme.
De asemenea, Croatia a achizitionat 12 avioane de lupta Rafale, dintre care sase au aterizat deja in tara membra a UE.
Cele doua tari vecine, care mentin relatii destul de reci de la prabusirea din anii 1990 a fostei federatii iugoslave din care faceau parte, sunt in proces de achizitie de elicoptere si arme moderne, pe care unii experti le considera o cursa a inarmarilor.