Serbia retrage din trupele comasate la granita cu Kosovo dupa ce SUA a avertizat ca vor urma masuri punitive

externe

Serbia si-a retras o parte din trupele comasate la granita cu Kosovo dupa avertismentele SUA ca s-ar putea confrunta cu masuri punitive pentru ceea ce Casa Alba a numit o acumulare „fara precedent” de trupe si blindate sarbe, potrivit The Guardian.

Presedintele sarb, Aleksandar Vucic, a anuntat ca a ordonat retragerea trupelor. Intr-o declaratie pentru Financial Times, el a spus ca orice actiune militara ar fi contraproductiva, adaugand ca „Serbia nu vrea razboi”.

Un oficial guvernamental kosovar a confirmat sambata o retragere partiala a Serbiei, cu indepartarea trupelor si a echipamentelor care au fost comasate la granita in ultimele cinci zile, lasand in urma o forta inca semnificativa care se afla permanent in zona.

Retragerea a urmat unei declaratii publice de ingrijorare a Casei Albe, unui apel sever catre Vucic din partea secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, si intaririi fortei NATO de mentinere a pacii din Kosovo, Kfor, cu sute de trupe britanice.

In conversatia sa cu Vucic, Blinken a cerut reducerea tensiunilor si revenirea la acordul anterior de normalizare a relatiilor cu Kosovo.

Potrivit lui Vucic, Blinken a spus ca SUA ar putea lua masuri impotriva Serbiei daca acesta nu se conformeaza. „I-am spus ca esti o superputere si poti face sau spune ce vrei, dar sunt complet impotriva asta. Cred ca ar fi foarte rau”, a declarat presedintele sarb agentiei de presa Tanjug.

Sambata seara, ambasadorul Germaniei in SUA, Andreas Michaelis, a descris situatia drept „un alt butoi de pulbere in Europa” si un pericol care ar trebui luat in serios. Michaelis a spus pe retelele de socializare ca a existat „o cooperare foarte stransa intre Germania si SUA in ultimele zile si ore”, care a fost „cheia pentru a evita escaladarea ulterioara”.

Avertismentele SUA au venit la sfarsitul unei saptamani de tensiuni, incepand cu ciocnirile violente dintre un grup de sarbi bine inarmati si politia kosovara de la o manastire de langa satul Banjska, in care au murit un politist si trei sarbi inarmati.

Grupul armat era condus de Milan Radoicic, liderul adjunct al Listei Sarbe, un partid sustinut de Belgrad, care reprezinta minoritatea sarba din nordul Kosovo. Prin intermediul unui avocat, Radoicic a spus ca este responsabil pentru schimbul de focuri cu politia kosovara dar nu a explicat sursa armelor moderne pe care le avea sarbii.

Guvernul kosovar a intocmit un document in care pretinde ca un lansator de grenade aflat in posesia grupului le-ar fi fost dat de armata sarba, iar oficialii de la Pristina si-au exprimat ingrijorarea ca lupta de duminica a fost menita sa ofere un pretext pentru o interventie militara sarba in nordul Kosovo.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: