Serbia se rupe de Moscova, anunta sanctiuni impotriva Rusiei. Scena politica de la Belgrad a luat foc
Ministrul sarb al economiei Rade Basta a creat luni agitatie pe scena politica din Serbia cu o propunere ca Belgradul sa impuna sanctiuni impotriva Rusiei, prima astfel de declaratie a unui oficial guvernamental sarb in favoarea sanctiunilor si o indepartare de la pozitia oficiala a Serbiei, relateaza marti agentia croata de stiri HINA, citata de Agerpres.
Rade Basta a afirmat intr-un comunicat ca Serbia plateste deja un pret mare pentru ca nu impune sanctiuni impotriva Rusiei si „acest lucru devine nesustenabil”.
Anuntul a provocat dezaprobare in cadrul partidului Serbia unita, de pe lista caruia ministrul a intrat in guvernul Anei Brnabic, precum si solicitari din partea partenerilor de coalitie ca Basta sa-si prezinte demisia.
Serbia unita face parte dintr-o alianta electorala cu Partidul socialist din Serbia condus de fostul ministru de externe Ivica Dacic, care este la randul sau intr-o coalitie cu Partidul progresist sarb al lui Aleksandar Vucic de mai multe cicluri electorale.
Basta a afirmat ca el, in calitate de ministru al economiei, vede la ce presiune este supus presedintele sarb din partea UE si a comunitatii internationale, desi nimeni nu vorbeste despre acest lucru.
„Nu pot accepta acest lucru”, a spus Basta, precizand ca din acest motiv este in favoarea impunerii de sanctiuni impotriva Rusiei si ca este „alaturi de presedintele Vucic in apararea intereselor nationale” si are „incredere absoluta” in Vucic.
„De aceea solicit guvernului sarb si tuturor ministrilor sa faca o declaratie asupra acestei chestiuni”, a mai spus Rade Basta.
Reamintind ca Serbia insasi s-a confruntat de-a lungul istoriei sale cu sanctiuni si ca oamenii „au avut de suferit consecinte economice severe”, el a spus ca Belgradul nu a luat decizia de a impune sanctiuni sperand „ca razboiul se va incheia si ratiunea va prevala, iar cele doua parti se vor aseza la masa negocierilor”.
Dar „suntem confruntati cu o noua realitate”, a spus el, subliniind ca din cauza „tulburarilor globale, Serbia se confrunta cu o presiune enorma”.
Partidul Serbia unita a fost primul care a reactionat la sugestia lui Basta, atragand atentia ca acesta a exprimat o „pozitie personala” si nu pozitia partidului a carui membru este si care se impotriveste „impunerii de sanctiuni impotriva oricui” si afirmand ca solutia razboiului din Ucraina „este la masa negocierilor”.
Miscarea socialista a lui Aleksandar Vulin, si ea membra in coalitia la guvernare, a cerut ca Basta sa demisioneze pentru ca a cerut ca Serbia sa se alature „sanctiunilor ilegale impotriva Federatiei Ruse”.
Presedintele sarb Vucic a refuzat sa se alature sanctiunilor UE si internationale impotriva Rusiei, dar la inceputul lui februarie, in timpul unei dezbateri privind Kosovo, el le-a spus parlamentarilor ca „probabil va trebui sa impuna sanctiuni” impotriva Kremlinului. El a precizat ca nu este „incantat de acest lucru”, dar ca Belgradul plateste deja un pret pentru ca nu a facut acest lucru mai devreme.
Kremlinul a reactionat la aceasta declaratie afirmand ca intelege ca „liderii sarbi se confrunta cu o presiune fara precedent din partea Occidentului” si ca intelege pozitia presedintelui Aleksandar Vucic, sperand in ameliorarea suplimentara a relatiilor dintre cele doua tari.
Partidul progresist sarb al lui Vucic nu a comentat inca afirmatiile lui Batsa, noteaza HINA.