Serghei Lavrov nu vede niciun motiv sa prelungeasca acordul cu cereale la Marea Neagra

externe

Serghei Lavrov, cucerire, Harkov, armata rusa, zona sanitara

Rusia a declarat, vineri, ca nu vede niciun motiv sa prelungeasca acordul cu cereale la Marea Neagra dupa 17 iulie, deoarece Occidentul a actionat intr-un mod atat de „revoltator” in privinta acordului, dar a asigurat tarilor sarace ca exporturile rusesti de cereale vor continua, potrivit Reuters.

Organizatia Natiunilor Unite si Turcia au intermediat Initiativa privind exportul de cereale de la Marea Neagra in iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale agravata de invazia Ucrainei de catre Moscova si blocarea de catre aceasta a porturilor ucrainene de la Marea Neagra.
Acordul, care a fost prelungit de trei ori, permite exportul de alimente si ingrasaminte din trei porturi ucrainene – Chornomorsk, Odesa si Pivdennyi (Yuzhny).

„Atitudinea Occidentului fata de acest acord este revoltatoare”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov reporterilor, indicand in mod special pozitiile Statelor Unite si Marii Britanii.

Lavrov a spus ca ultima picatura a fost un atac asupra conductei de amoniac Togliatti-Odesa, pe care l-a pus pe seama Ucrainei, care a acuzat, la randul sau, ca Rusia ca a deteriorat-o.

„Nu vad ce argumente pot aduce cei care ar dori sa continue initiativa Marii Negre”, a spus Lavrov.
Organizatia Natiunilor Unite a declarat vineri ca este ingrijorata ca nu au mai fost inregistrate nave noi in temeiul acordului, in ciuda cererilor depuse de 29 de nave, si a cerut tuturor partilor „sa se angajeze pentru continuarea si implementarea efectiva a acordului fara alte intarzieri.”

Purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq, a declarat ca in prezent exista doar 13 nave, care fie incarca in porturile ucrainene, fie calatoresc spre si dinspre Istanbul.

„Partile trebuie sa se asigure ca navelor suplimentare li se permite sa navigheze pe coridorul maritim umanitar din Marea Neagra, care serveste drept colac de salvare global pentru securitatea alimentara”, a spus Haq. „Inceputul sezonului de recoltare subliniaza urgenta”.

Rusia si Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producatori agricoli din lume si jucatori importanti pe pietele de grau, orz, porumb, rapita, ulei de rapita, seminte de floarea soarelui si ulei de floarea soarelui. Rusia este, de asemenea, dominanta pe piata ingrasamintelor.

Daca acordul se prabuseste, Rusia va exporta in continuare cereale, a spus Lavrov.

„Daca Initiativa Marii Negre isi inceteaza activitatea, vom oferi livrari de cereale de dimensiuni comparabile sau mai mari catre cele mai sarace tari, pe cheltuiala noastra, gratuit”, a spus Lavrov.
Intre 2018-2020, Africa a importat grau de 3,7 miliarde de dolari (32% din totalul importurilor de grau africane) din Rusia si de 1,4 miliarde de dolari din Ucraina (12% din totalul importurilor de grau africane), potrivit Natiunilor Unite.

Pentru a convinge Rusia sa accepte initiativa, a fost incheiat, de asemenea, un pact pe trei ani prin care Natiunile Unite au fost de acord sa ajute Moscova sa depaseasca orice obstacol in calea propriilor transporturi de alimente si ingrasaminte.

Cerintele specifice ale Rusiei sunt ca Banca Agricola Rusa (Rosselkhozbank) sa fie reconectata la sistemul de plati SWIFT, ca livrarile de masini agricole si piese de schimb catre Rusia sa fie reluate si ca restrictiile privind asigurarea si reasigurarea sa fie ridicate.

Alte cereri includ reluarea transportului de amoniac prin conducta Togliatti-Odesa, care permite Rusiei sa pompeze substanta chimica in principalul port al Ucrainei la Marea Neagra si deblocarea activelor si conturilor companiilor ruse implicate in exporturile de alimente si ingrasaminte.

Rusia spune ca nu s-a inregistrat niciun progres in niciuna dintre aceste probleme.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: