Sfarsitul razboiului din Ucraina sau un alt razboi? La ce se asteapta analistii straini in 2023

analize

razboi

In urma cu un an, un cititor din SUA sau dintr-o tara a Uniunii Europene nu-l putea recunoaste pe presedintele Ucrainei intr-o fotografie, nu stia cum se numeste capitala ucraineana, ce este Himars si unde se afla cel mai mare reactor nuclear din Europa (in Zaporijia), scrie Glavcom.

La sfarsitul anului 2022, mai multe publicatii straine de renume l-au numit pe Zelenski „Persoana anului”, iar subiectul rezistentei eroice a Ucrainei in fata agresorului rus nu a parasit primele pagini ale principalelor media straine. Se pare ca va fi la fel si in 2023, dar nu doar razboiul din Ucraina va fi printre cele mai discutate subiecte…

Razboiul din Ucraina

„Razboiul din Ucraina va continua, chiar daca la un nivel mai putin intens. Nici Rusia, nici Ucraina nu vor putea obtine o victorie militara completa, daca victoria este definita ca fiind infrangerea celeilalte parti si dictarea termenilor acordului teritorial sau politic postbelic”, prezice organizatia media internationala Project Syndicate. De asemenea, diplomatii nu vor obtine victoria daca aceasta este definita ca un acord pe care ambele guverne sunt dispuse sa il semneze si sa il respecte.

Potrivit autorilor care au publicat in Grid News, victoria Ucrainei in 2023 este posibila. Publicatia aminteste ca Ucrainei i s-au acordat doar cateva zile pana la prabusire in 24 februarie 2022.

„Ce sanse au avut Zelenski si tara sa impotriva celei mai mari armate din lume si cu prieteni nestatornici din NATO? Si totusi, esecurile armatei ruse, rezistenta poporului ucrainean si reactia NATO au devenit poate cele mai mari surprize din 2022. Toti acesti factori impreuna au dat Ucrainei o sansa de a castiga”, noteaza publicatia Grid.

Anul s-a incheiat cu vizita triumfala a lui Zelenski la Washington si cu noi promisiuni de ajutor militar de zeci de miliarde de dolari din partea Statelor Unite. Printre promisiunile de Anul Nou ale lui Zelenski si ale comandantilor sai se numara o contraofensiva in est si sud si eliberarea Crimeei.

„…Si pentru rudele care vor veni. Si sa vina mai des. Din Donbas, din Crimeea. Dar nu in vizita, ci la noi insine, intorcandu-ne acasa, pentru ca suntem cu totii o singura familie. Si Donbass si Crimeea”, a spus presedintele in discursul sau de Anul Nou .

Autorii Grid subliniaza ca nu va fi usor sa indeplineasca aceste promisiuni – nu in ultimul rand pentru ca, intr-unul dintre ultimele sale discursuri, Putin a promis sa mearga pana la capat: „Oare ei cred ca vom privi fara sa facem nimic cum apar amenintarile? Asta este problema: pur si simplu nu avem loc de retragere”.

O alta intrebare – va incerca Rusia sa captureze din nou Kievul? Acest lucru pare putin probabil in acest moment, avand in vedere realitatile de pe campul de lupta, dar oficialii ucraineni au avertizat recent ca Putin planuieste o ofensiva asupra capitalei in urmatoarele luni. Generalul Valeri Zalujni, comandantul Fortelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru The Economist ca rusii se mobilizeaza pentru o ofensiva majora de primavara, planuind „un alt mars asupra Kievului”, precum si lovituri in regiunile vestice pentru a taia aprovizionarea cu arme.

Cu toate acestea, majoritatea analistilor sunt sceptici, avand in vedere „succesele” militare ale Rusiei in 2022. Dar acest lucru nu inseamna ca Putin nu isi va asuma riscuri.

Acord de pace intre Ucraina si Rusia

In ultimele zile ale anului 2022, atat Ucraina, cat si Rusia au vorbit despre un acord de pace. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a exprimat o propunere pentru un „summit de pace” in februarie, iar Putin a declarat : „Suntem gata sa negociem cu toti participantii la acest proces cu privire la unele rezultate acceptabile”.

Problema este ca „rezultatele acceptabile” pentru Putin – recunoasterea regiunilor pe care le-a anexat in septembrie si consolidarea oficiala a controlului rusesc asupra Crimeei – nu sunt acceptabile pentru Ucraina. Iar planul lui Kuleba prevede ca Rusia trebuie sa se prezinte mai intai in fata tribunalului pentru crime de razboi.

Acest lucru inseamna ca o parte va trebui sa o loveasca puternic pe cealalta pentru a o convinge de necesitatea negocierilor. Anul 2023 incepe cu o prapastie insurmontabila intre cele doua parti si cu o dorinta puternica de a continua lupta.

Ce se va intampla cu Rusia?

Good Judgment, o organizatie dedicata „utilizarii intelepciunii multimilor pentru a prezice evenimentele mondiale”, a realizat recent un sondaj pentru a testa probabilitatea ca diverse scenarii sa se desfasoare in 2023. Sondajul a aratat doar 9% sanse ca Putin sa inceteze sa mai fie presedintele Rusiei si o sansa si mai mica (5%) ca Rusia sa foloseasca arme nucleare.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (55%) cred ca solutionarea pacii prin negocieri intre Rusia si Ucraina nu va avea loc mai devreme de 1 octombrie 2024.

Liana Fix, bursiera la Consiliul pentru Relatii Internationale al Fundatiei Korber din Hamburg, a declarat ca prea multi analisti militari sufera de „eroare de gandire liniara”. In opinia ei, in 2023, ne putem astepta la mari realizari din partea ucrainenilor si ne putem astepta, de asemenea, la sfarsitul „incredibil” al domniei lui Putin.

Probleme uriase in China

Presedintele chinez Xi Jinping a participat la cele mai importante summituri bilaterale din 2022. Primul a avut loc in februarie, cand Xi si Putin s-au intalnit in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing si si-au declarat prietenia „fara limite”. Aceasta prietenie este supusa unei examinari severe: se poate presupune ca Xi a fost neplacut surprins de razboiul lung si dezordonat al lui Putin. Dar China a fost, de asemenea, un „prieten” foarte necesar pentru Kremlin, in ceea ce priveste comertul si retorica de sustinere. Dezvoltarea in continuare a relatiilor dintre Rusia si China este una dintre cele mai mari intrebari ale anului 2023.

In acelasi timp, dupa intalnirea lui Xi cu Biden la summitul G-20 din noiembrie de la Bali, au existat sclipiri de speranta pentru imbunatatirea celor mai importante relatii geopolitice din lume. Dupa ani de zile de spirala descendenta a relatiilor, cei doi lideri au reusit sa evite disputele si sa convina asupra cooperarii, in special asupra unui acord de reinnoire a cooperarii in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Pe plan intern, anul 2023 pentru China incepe cu o lista extrem de lunga de griji. Xi Jinping recunoaste acest lucru. „Ne confruntam cu multe probleme adanc inradacinate in ceea ce priveste reforma, dezvoltarea si stabilitatea, ele nu pot fi evitate”, a declarat el la congresul Partidului Comunist Chinez din octombrie, adaugand ca China trebuie sa fie „pregatita sa infrunte vanturi puternice, ape agitate si chiar furtuni periculoase”.

Unele dintre aceste furtuni sunt bine cunoscute – bula de pe piata imobiliara, declinul economiei, relatiile cu Occidentul, dar exista si altele noi. Poate ca pandemia Covid-19 se retrage in alte parti ale lumii, dar dupa ce China a renuntat brusc la „politica de zero covid”, numarul persoanelor care s-au imbolnavit a inceput sa creasca rapid . Sistemul de asistenta medicala din China pare sa fie foarte slab pregatit pentru acest lucru. O tara care a raportat doar 6.000 de decese cauzate de Covid-19 in trei ani ar putea fi pe punctul de a avea sute de mii de decese in 2023. La urma urmei, luna sarbatorilor de Anul Nou a inceput pentru milioane de chinezi cu reguli de calatorie relaxate.

„Cred ca vom asista la un numar astronomic de cazuri”, a declarat Jennifer Bui, epidemiolog si sef al departamentului de cercetare pentru China la Rand Corporation.

Xi Jinping a declarat in discursul sau de Anul Nou adresat natiunii ca, desi epidemia este „inca o lupta”, „toata lumea munceste din greu” si ca „persistenta inseamna victorie”.

„Covidul” a dat o lovitura si economiei chineze. Inegalitatea veniturilor si somajul in randul tinerilor au crescut, iar in 2022 China a atins o etapa demografica trista: populatia sa a inceput sa se reduca. Cu toate acestea, exista speranta ca, atunci cand valul bolii coronavirusului se va domoli si restrictiile vor fi din nou ridicate, economia chineza se va relansa.

Va ataca China Taiwanul?

Fostul prim-ministru australian si presedinte al Asia Society, Kevin Rudd, a declarat ca „Ucraina este un semnal de alarma la nivel mondial care ne indeamna sa reevaluam pericolele altor potentiale conflicte… Principalul dintre acestea este posibilitatea unui razboi intre SUA si China. Acum trebuie sa recunoastem ca aceasta perspectiva nu mai este de neconceput”.

Project Syndicate scrie ca China nu va indrazni sa atace Taiwanul in 2023. Potrivit expertilor publicatiei, Xi pur si simplu nu este in stare sa faca acest lucru: el lupta din greu impotriva epidemiei de Covid-19, care supraincarca sistemul de sanatate din tara sa, ridicand intrebari cu privire la competenta Partidului Comunist aflat la putere si la slabirea in continuare a economiei. China nu a renuntat in niciun caz la obiectivul sau de a stabili controlul asupra Taiwanului prin forta. Dar, desi va continua sa sporeasca presiunea asupra Taiwanului, este probabil ca actiunile cele mai agresive sa fie amanate pentru mai multi ani.

Militarizarea Japoniei

Principalul eveniment al anului, potrivit unor experti , va fi aparitia Japoniei ca actor geopolitic major. Cresterea economica a celei de-a treia economii a lumii a fost revizuita in crestere la 1,5%, iar cheltuielile pentru aparare se vor dubla, ajungand la 2% din PIB. Japonia, care are una dintre cele mai capabile forte armate din regiune (Fortele de autoaparare japoneze – o organizatie de stat fondata in 1954 care indeplineste rolul fortelor armate, desi nu are statutul juridic corespunzator ) , va coopera, de asemenea, mai strans cu Statele Unite, pentru a descuraja sau, daca este necesar, pentru a se apara impotriva agresiunii chineze impotriva Taiwanului.

Economia globala: criza alimentara si criza datoriilor

Grid scrie ca razboiul din Ucraina si problemele din China vor cantari greu asupra economiei globale in 2023. Anul va incepe cu o combinatie neplacuta de inflatie si recesiune in multe parti ale lumii. Toate consecintele razboiului: refugiatii, criza energetica, criza aprovizionarii cu alimente, raman relevante la inceputul anului. O incetare brusca a razboiului din Ucraina ar ajuta pe toate aceste fronturi. Razboiul, care se va prelungi pana in 2024, va face regiunea si lumea vulnerabila la traume economice si mai mari, noteaza publicatia.

Inflatia, determinata in principal de razboi, a depasit pragul de 10% in UE in 2022, iar Fondul Monetar International (FMI) a raportat recent ca preturile produselor de baza din cosul de consum au crescut cu 24% din 2020. Intre timp, temerile legate de o recesiune persista si in unele tari din Uniunea Europeana si Statele Unite.

Performantele economice ale Chinei vor fi de mare importanta pentru restul lumii. Grupul de reflectie Center for China and Globalization a declarat ca extinderea cererii interne va fi prioritatea principala a Chinei in acest an. Succesul ar contribui la stimularea cresterii economice globale, dar ar creste si costurile energiei si, prin urmare, inflatia.

Intre timp, in mai multe tari in curs de dezvoltare, exista alte probleme economice cauzate de criza datoriilor. Mai multe tari au datorii mari care devin din ce in ce mai impovaratoare din cauza cresterii inflatiei si a ratelor dobanzilor la nivel mondial. Fenomenul a afectat bugetele mai multor tari, de la Liban la Egipt, Kenya si Pakistan, iar criza datoriilor a dus la demisia guvernului din Sri Lanka in 2022. Problema a fortat guvernele sa reduca cheltuielile publice si, in multe cazuri, sa apeleze la ajutorul FMI.

O criza a datoriilor este o situatie in care o mare institutie financiara, de exemplu, o banca multinationala, nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile, ceea ce, la randul sau, provoaca perturbari nu numai in sistemul financiar al tarii respective, ci si in sistemul financiar global.

Soarta planetei

Este dificil de spus ca 2022 a fost un an bun pentru lupta impotriva schimbarilor climatice globale. In ciuda schimbarilor climatice rapide, a incendiilor din Europa si din vestul Americii, a secetelor din China, a inundatiilor mortale din Pakistan etc., lumea nu a facut aproape nimic pentru a le opri.

Inceputul anului 2023 a fost marcat de speranta ca si criza energetica provocata de razboiul din Ucraina va stimula tranzitia catre energia verde. In prezent, exista doua tendinte contradictorii: investitii semnificative in energia eoliana si solara si in industria vehiculelor electrice, alaturi de o revenire la carbune si la alti combustibili fosili. Raportul anual al Agentiei Internationale pentru Energie afirma ca, probabil, consumul de carbune va atinge un maxim istoric in 2022.

Presedinti asupra carora se va atrage atentia

Alaturi de Zelenski, Putin si Xi, atentia in 2023 se va indrepta spre alti cativa presedinti.

Unul dintre ei este Luis Inacio Lula da Silva, care a castigat alegerile din Brazilia. Provocarea pentru el, si pentru intreaga tara, este de a reporni o economie care este mai slaba decat era la sfarsitul presedintiei sale, in 2010.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak este un alt lider nou-venit care va muta muntii din loc in 2023. Sunak a devenit cel de-al treilea prim-ministru al Marii Britanii in timpul unui an 2022 dificil pentru tara: demisia lui Boris Johnson, mandatul istoric scurt si dezastruos al lui Liz Truss, o criza economica la scara larga si moartea reginei Elisabeta a II-a. Atu-ul lui Sunak este competenta economica, iar principala sa sarcina acum este sa inceapa macar sa repare cel putin cea mai mare dezordine economica a tarii din ultimele decenii. Marea Britanie sufera atat de pe urma maladiei economice europene generale, cat si de ranile economice provocate de Brexit.

Lumea il va urmari si pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, in conditiile in care in 2022 se inregistreaza un numar record de teste de rachete nord-coreene. Potrivit presei de stat, Kim Jong Un a intampinat noul an cu un apel la o crestere „exponentiala” a sistemului nuclear al tarii . Amenintarile si exhibitionismul nu sunt o noutate pentru Kim si predecesorii sai, dar expertii cred ca liderul acestei tari va efectua un test nuclear in 2023.

Presedintele turc Recep Erdogan a jucat bine pe arena geopolitica in 2022, echilibrand legaturile cu Moscova si livrarile de drone catre Kiev, si a jucat un rol cheie atunci cand a fost vorba de scoaterea cerealelor ucrainene din porturile din Marea Neagra. Dar Turcia incepe anul cu un somaj ridicat (in jur de 10%) si o inflatie foarte mare (Reuters preconizeaza 43% in 2023), cu alegeri programate pentru aceasta vara. Mentinerea lui Erdogan la putere ar putea fi in pericol.

Interesanta este si aprofundarea relatiilor dintre printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, si prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu. Exista zvonuri potrivit carora sauditii vor fi urmatorii care vor face pace cu Israelul. In previziunile sale pentru 2023, The Economist a raportat ca Riadul a investit peste 2 miliarde de dolari in startup-uri israeliene si, desi cele doua tari au putine lucruri in comun, impartasesc o antipatie profunda fata de Iran.

Prin urmare, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, ar trebui sa fie urmarit indeaproape. Posibila sa plecare de pe scena politica va bulversa situatia deja tensionata si periculoasa din Iran. Protestele, declansate de moartea unei femei in arest, au luat amploare si includ acum cereri de schimbare a teocratiei. Potentiala evolutie a situatiei variaza de la represiune brutala, la razboi civil. Intrebarile cheie pentru regim in 2023 sunt daca va oferi reforme care sa ii linisteasca pe protestatari fara a-si pune in pericol controlul asupra puterii si cum va evolua situatia post-Khamenei in cazul in care se va intampla acest lucru.

Cateva evenimente care vor avea loc cel mai probabil in cursul anului

-Alegeri in Nigeria in februarie, in Turcia in iunie si in Republica Democrata Congo in decembrie.

-Urmatoarea conferinta majora privind clima – COP28 – va avea loc in Emiratele Arabe Unite in noiembrie. Cu toate acestea, nu exista asteptari deosebite de la aceasta conferinta: problemele economice pe termen scurt prevaleaza asupra consideratiilor climatice pe termen mediu si lung, iar consecintele incalzirii globale se vor agrava probabil.

-Potrivit ONU, la mijlocul lunii aprilie, India va avea o populatie de 1,43 miliarde de locuitori si va depasi China in ceea ce priveste populatia.

-Summitul pentru pace se numara, de asemenea, printre evenimentele importante asteptate. In decembrie 2022, presedintele Zelenski a anuntat un plan de organizare a unui summit sub auspiciile ONU si a secretarului general Antonio Guterres personal, in cadrul caruia se va conveni asupra asa-numitei „formule de pace”. Liderul ucrainean a primit acordul si sprijinul de principiu al SUA – acest lucru a fost discutat in timpul vizitei sale la Washington. Potrivit sefului Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, un astfel de summit ar trebui sa aiba loc in februarie 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: